top of page

A rezsiemelés okairól és társadalmi következményeiről


Várjuk a tapasztalatok, panaszok problémák bejelentését a bp.eletetazeveknek@gmail.com Egyesületünk elérhetőségére!


Indítjuk a Te hogyan spórolsz rovatot!!!!

gyűjtjük a tapasztalatokat .A NYUSZET állásfoglalása


ALAPVETÉSEK:

  1. A fogyasztókat és nem a fogyasztást kell támogatni.

  2. A háztartás, a család és ne a fogyasztási hely legyen a támogatás címzettje.


A magyar kormány 2013. január 1-től hatósági árat vezetett be a lakosság által fogyasztott áramra és gázra. Akkor ezzel valóban csökkent a családok rezsiköltsége. A következő években ugyanakkor jelentősen mérséklődött az energia és az energiahordozók világpiaci ára, de ennek ellenére a hazai fogyasztói árak akkor nem csökkentek, így a magyar családok hosszú ideig a valós piaci árnál többet fizettek a rezsire. A kormány évekig nem tett semmit a lakások energetikai korszerűsítéséért, sőt még az Európai Uniótól e célra kapott támogatást is önkényesen átcsoportosította az állami épületekre. Továbbá valótlanul állította, hogy Oroszországtól a világpiaci árnál sokkal olcsóbban kapjuk a kívánt mennyiségben a gázt. A valóság most brutálisan szembesíti a társadalmat a kormányzat eddigi hazugságaival.


A kormány minden felkészülési lehetőséget kizárva a családok jelentős részének hatalmas terhet okozva drasztikus rezsiár-emelésről döntött, és az előállt helyzetet súlyosbította azzal, hogy az elkerülhetetlen energiaár emelést elképesztő módon átgondolatlanul, felkészülési időt kizárva fogadta el. Az un. rezsicsökkentést a kormány hosszú évek óta politikája szimbólumának tekintette, most pedig látványosan szakított vele. Egy felelősen kormányzó politikai csoportosulástól elvárható a lakosság és a gazdaság biztonsága érdekében az átgondoltabb döntéshozatal.


Mindenekelőtt azt követeljük, hogy a rezsiemelésre ne augusztus 1-el, hanem legkorábban október 1-el kerüljön sor. A kompenzációs eszközöket úgy kell meghatározni, hogy azok ne a fogyasztást, hanem rászorultsági alapon a fogyasztót támogassák. A kihirdetett kormányrendelet szerint ugyanis a kedvezmények alanyai a fogyasztási helyek és nem a háztartások, a családok.


Az elmúlt években a kormány fokozatosan meggyengítette a szociális ellátás rendszerét, a szociális háló gyakorlatilag már nem is létezik. Nem rezsicsökkentésről szóló kommunikációs trükkökre, hanem működőképes, a lakosság számára elviselhető energia ár- és szociális biztonságot adó támogatási rendszer kidolgozására van szükség. Magyarországon vannak kiváló energetikai szakemberek, az ő bevonásukkal kell egy hosszú távon is alkalmazható árrendszert kialakítani. Ezzel együtt pedig szükséges létrehozni egy olyan szociális ellátási formát, amellyel biztosítható a lakhatáshoz való alapvető állampolgári jog. Az energiaárakat egy felelősen működő államban nem lehet egyik napról a másikra hétszeresére emelni, ez túllépi az elviselhetőség határát.


Ha a kormány – miként állítja – tényleg az átlagfogyasztás szintjéig akar támogatást adni, akkor nem a fogyasztási helyek, hanem az egyes háztartások fogyasztásának átlagát kell alapul venni. Magyarországon jelenleg 4 millió háztartás van, míg 5,6 millió áramfogyasztási hely; utóbbiban nyaralók, valamint iroda, orvosi rendelő céljára használt lakások is szerepelnek, ahol az energiafogyasztás lényegesen kisebb a lakott lakásokénál. Azaz a kormány nem a háztartások átlagos fogyasztását, hanem annak csak egy részét tekinti támogatási alapnak, ezért minden második háztartásban túl fogják lépni a kormány által átlagnak tekintett fogyasztásmennyiséget, azaz a háztartások felének augusztustól nő az energiára fordítandó kiadása, ezen belül a családok negyedének jelentősen. Ezért is alapvető kérdés, hogy a családokat kell támogatni, ahogy ezt rajtunk kívül az Európai Unió tagországaiban is teszik. Ennek egyik módja a család létszámának és jövedelmének alapul vétele. Ez lehetővé tenné, hogy ne csak a gázzal vagy villannyal fűtő családok kapjanak támogatást, ami azért is fontos, mert éppen az alacsony jövedelmű családok, így idős emberek közül százezrek fával vagy szénnel fűtenek; a szén ára 15,4%-l, a tűzifáé 10,5%-l emelkedett egy év alatt.


Elvárjuk a kormánytól, hogy szakemberek bevonásával készítsen az adott körülményeket figyelembe vevő, a társadalom egészére kiterjedő felelősségvállalást tükröző, realitáson alapuló javaslatot az energiaárak alakítására, hozzon intézkedéseket a lakások energetikai korszerűsítésének ösztönzésére és anyagi támogatására.


Javasoljuk a kormánynak olyan konstrukció kidolgozását, amelyben a vissza nem térítendő támogatás mellett kedvezményes kamatozású hitel vehető igénybe, és annak törlesztésére az energiaköltség megtakarítás nyújthat fedezetet.


Hangsúlyozzuk, hogy az energiaárak növekedésével egyidejűleg a családokat a jövedelmük és a lakáskörülményeik figyelembevételével – degresszív módon, a társadalmi szolidaritást is mérlegelve – kell támogatni.Letölthető formában az állásfoglalás

Rezsiköltségekrol_2022_0730
.docx
DOCX letöltése • 21KB

Sajtó megjelenés

A nyugdíjasok szerint veszélyes a rezsiemelés, követelik, hogy az Orbán-kormány halassza o... (Népszava) A kedvezményeknek nem a fogyasztási helyekre, hanem a fogyasztókra kellene vonatkozniuk. (Belföld)


Sok százezer kisnyugdíjas érdekében a rezsiemelés elhalasztását követeli a kormánytól a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa.


13:07

Augusztus 1-jével életbe léptek a rezsicsökkentés új szabályai, vagyis hogy csak az átlagfogyasztásig jár a csökkentett összegű áram és földgáz, afölött piaci árat kell fizetni.


11:41

A nyugdíjasokra is jelentős terhet ró a rezsiemelés.


11:25

A Nyuszet szerint a rezsiemelést ne augusztus 1-jével, hanem legkorábban október 1-jével vezessék be.


11:18

A rezsiemelés elhalasztását és körültekintőbb szabályozását követeli a kormánytól a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet).


11:09

Haladékot kérnek a nyugdíjasok, szerintük a fogyasztókat így lehet legjobban támogatni.


09:53

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a Nyuszet sok százezer kisnyugdíjas érdekében a rezsiemelés elhalasztását követeli a kormánytól. A szervezet azt is eKövetelik a kormánytól, hogy halasszák el a rezsiemelést Függetlenhírek 2022/08/02 Megindulnak a nyugdíjasok: Követelik a kormánytól, hogy halasszák el a rezsiemelést


5 órával ezelőtt emlékeztetett a NYUSZET.

Ha a kormány – miként állítja – tényleg az átlagfogyasztásig akar támogatást adni, akkor nem a fogyasztási helyek, hanem az egyes ...20 órával ezelőtt

A nyugdíjasok szerint veszélyes a rezsiemelés, követelik, hogy az Orbán-kormány halassza o... (Népszava) kedvezményeknek nem a fogyasztási helyekre, hanem a fogyasztókra kellene vonatkozniuk. (Belföld)

... veszélyes a rezsiemelés, követelik, hogy az Orbán-kormány halassza októberre ... A hét nyugdíjas szervezet nevében felszólaló Nyuszet közleménye arra ...Címlapfotó: behir.hu13 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Együttműködési szándéknyilatkozat

„Közös a jövőnk.” Ezzel a gondolattal kezdődik a három diákszervet által kidolgozott és Karácsony Gergely főpolgármester által felvállalt program. Ez a gondolat volt a vezérfonala a mostani kormányza

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Comments


bottom of page