top of page

Bővült a nyugdíjasok követeléslistája – Múlik az idő, késik a segítség

Frissítve: 2020. aug. 24.


Tisztelt Olvasó!

Durván emelkednek az árak, ezért egyre többféle segítséget kérnek a nyugdíjasok, akik közül minden nappal többek kerülnek kritikus élethelyzetbe. Az egyik legnagyobb nyugdíjas szervezet ezért már a nyugdíjemelés és a végtelenül elszegényedett kisnyugdíjasok egyszeri 50 ezer forintos támogatása mellé feltette a követelési listájára egyebek mellett az egészségügyi ellátás színvonalának javítását, valamint a dologi költségek kiegészítését is. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a frissített követeléscsomagot elküldte a parlamenti pártok frakcióvezetőinek is azzal a céllal, hogy a költségvetési vitában felhívja a döntéshozók figyelmét az idős korosztály, főleg a kisnyugdíjasok egyre rosszabb helyzetére.


A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa javaslatai a 2021. évi költségvetési törvényhez és a 2020. évi módosításhoz

  • A nyugdíjasokat elsősorban két súlyos anyagi probléma érintette az elmúlt időszakban: A nyugdíjak értéke egyre inkább elmaradt a keresetektől. Az induló nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások illetve az utolsó nettó nominális átlagkereset aránya 2010-ben 65,1%, 2018-ban már csak 55,1%. Elengedhetetlen a leszakadás megállítása illetve az olló mérséklése.

  • Nagyon sok nyugdíj olyan alacsony, ami komoly napi megélhetési gondokat okoz.

A NYUSZET ezért a következő intézkedéseket kezdeményezi, illetve kéri az Országgyűléstől:

I. A nyugdíjakat érintő javaslatok

  1. Mivel a nyugdíjak és a bérek egyre inkább elszakadnak egymástól, javasoljuk a vegyes indexálás fokozatos visszaállítását.

  2. A szolidaritást érvényesítve, a 13. havi nyugdíj folyósítását kapcsoljuk össze az alacsony nyugdíjban részesülők fokozott segítésével. Ezért a 13. havi nyugdíj összegének meghatározásakor – miközben mindenkinél a rávonatkozó nyugdíjat kell figyelembe venni – minimálisan a mindenkori átlagnyugdíjjal (ez jelenleg mintegy 140 ezer Ft), maximálisan az átlagnyugdíj négyszeresével (mintegy 560 ezer Ft) számoljanak. Ez azt jelenti, hogy a 140 ezer Ft-nál kevesebb nyugdíjat kapók mind 35 ezer Ft-ban részesülnek, míg az 560 ezer Ft-nál magasabb nyugdíjat élvezők egységesen 140 ezer Ft-ot kapnak. A 140 és 560 ezer Ft közötti nyugdíjjal rendelkezők a nyugdíjuk ¼-ét kapják 2021-ben.

  3. Amennyiben az inflációt követő nyugdíjemelés megmarad 2021-ben is, akkor a tervezett 3%-os emelés helyett 3%-os, de legalább 5.000 Ft-os emelést javasolunk.

  4. A 2008 óta változatlan 28.500 Ft-os nyugdíjminimum reálértéke 2019-re már 41,1%-kal csökkent. Javasoljuk emelését (a szociális ellátások különválasztása mellett) 50.000 Ft-ra.

  5. A méltányossági keretösszegek – 11.§ (1) – megegyeznek már a 2017. évivel is. Kezdeményezzük ezért, hogy a méltányossági nyugdíjkeret összegét mind a három kategóriában emeljék a kétszeresére! Elvárjuk továbbá, hogy a rendelkezésre álló kereteket használják fel, a felhasználás feltételeit könnyítsék, illetve az egyes kategóriák maradványát kötelezően az egyszeri méltányossági keret növelésére csoportosítsák át. II. Egyéb javaslatok

  6. A nyugdíjasok számára különösen fontos az egészségügyi ellátás színvonalának javítása. Ezért javasoljuk, hogy a tervezett béremelések megvalósítása mellett a dologi költségek is emelkedjenek legalább a tervezett infláció mértékével.

  7. A szociális ellátásban kiemelt szerepe van az önkormányzatoknak, amit a pénzügyi tervezés során is figyelembe kell venni. Ezért nem támogatjuk az önkormányzati bevételek tervezett elvonását, sőt a források növelésére lenne szükség.

  8. A Szociális tv. C) 44.§ (1) bekezdése szerinti ápolási díj havi összege a 2021.évre megállapított legkisebb munkabér 88%-a legyen, hasonlóan a gyermekek otthongondozási díjához. Indokok: az idősödés folyamata növeli az ápolási szükségletet és az informális (családi) ápolók, gondozók számát Magyarországon (53 000 fő/ 2017. év). Az ápolási díj alapösszegének tervezett szintje nem elegendő, és hátrányosan érinti azokat, akik tartósan ápolásra szoruló, beteg, idős hozzátartozójukat látják el otthon. Többnyire nők, legtöbben a hátrányos helyzetű régiókban élnek, több mint felük olyan háztartásban él, ahol nincs más aktív személy, és azért adták fel munkájukat, hogy ápolják hozzátartozójukat. Ők már az elszegényedés útján vannak, s, ha ez így marad, a nyugdíjuk is igen alacsony lesz.

 

A 2020. évi költségvetést érintő javaslatok (T/10735)

  1. Kapjanak egyszeri, 50 ezer Ft-os támogatást a havi 150 ezer Ft alatti juttatásban részesülő nyugdíjasok!

  2. A szociális ágazatban dolgozók is kapják meg az egészségügyi dolgozóknak fizetendő 500 ezer Ft-os egyszeri juttatást!

Budapest, 2020. június 8.


Juhász László elnök



Soros elnök: Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke

Titkár: dr. Várkonyi Julianna, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnökségi tagja

70 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

bottom of page