top of page

Együttműködési szándéknyilatkozat


„Közös a jövőnk.” Ezzel a gondolattal kezdődik a három diákszervet által kidolgozott és Karácsony Gergely főpolgármester által felvállalt program. Ez a gondolat volt a vezérfonala a mostani kormányzati ciklusban a Fővárosi Önkormányzat és a budapesti időseket képviselő civil szervezetek együttműködésének is. Budapest közössége akkor tud erős lenni, ha a generációk közötti szolidaritás is erős.

A 2019-2024 közötti időszakban a válságok, kormányzati megszorítások ellenére az idősügyi szervezetekkel való együttműködés érdemi változásokat hozott Budapest életében:

 • megalakult a Fővárosi Idősügyi Tanács és a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Fővárosi Idősügyi Stratégiát (2021-2024);

 • megnyílt az első budapesti Idősügyi Információs Pont;

 • kibővítésre került a Fővárosi Lakásrezsi Program, mely az energiaválság idején több ezer idősnek adott a kerületi támogatások mellett hathatós segítséget;

 • generációk közötti együttműködési programok indultak, hangsúlyt kaptak a kulturális, szabadidős, sport programok a mentális és fizikai egészség megőrzése érdekében;

 • a Fővárosi Integrált Szociális és Egészségügyi Rendszer (FISZER) kidolgozásra került;

 • megvalósult a daganat gyanús betegek egészségügyi diagnosztikai programja;

 • a Fővárosi Idősügyi Tanács figyelemmel kísérte a fővárosi intézmények időseket érintő tevékenységét és javaslatokkal segítette az intézmények munkáját;

 • a családon belüli erőszak elleni fővárosi stratégia tartalmazza az idősek elleni erőszak elleni szervezett fellépést.


Jelen szándéknyilatkozat aláírói ezekkel a konkrét közpolitikai kezdeményezésekkel megteremtették a további közös munka alapjait, ezért kinyilvánítják, hogy Karácsony Gergely újraválasztása esetén együttműködnek a következő önkormányzati ciklusban is.


Az együttműködés kereteként az alábbi fő kezdeményezésekben állapodnak meg:

 1. A Fővárosi Idősügyi Tanács keretein belül elkészül a Fővárosi Idősügyi Stratégia 2025-2029 c. dokumentum, melyet a Fővárosi Közgyűlés az új ciklus elindulását követő hat hónapon belül megtárgyal. A stratégia kiemelten foglalkozik az egyedül élő nyugdíjasok helyzetével.

 2. Az önkormányzati ciklus végére a kerületi önkormányzatokkal együttműködve minden kerületben létrehoznak egy fővárosi Idősügyi Információs Pontot. Ezeken – előzetes bejelentkezéssel, egyeztetett időpontban – lehetőség lesz jogi és mentál-higiénés tanácsadásra is.

 3. A kormány rossz gazdája az egészségügynek. Az aláíró felek közösen lépnek fel az egészségügyi szakrendelők államosítása ellen, az egészségügyben az idősek ellátási körülményeinek megváltoztatására konkrét, egyeztett javaslatot készítenek.

 4. Az egészégügyi és szociális rendszer átalakítására, a FISZER bevezetésére a Fővárosi Önkormányzat forrásokat biztosít a szociális rendszerben dolgozók támogatási programján keresztül.

 5. Folytatódik a CT/MR program azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat erősíti a betegút-követési rendszert;

 6. A Fővárosi Lakásrezsi Támogatási program keretében támogatásban részesülők jövedelmi határa a nyugdíjemelések mértékével évente emelésre kerül, illetve a támogatás mértéke a legnehezebb helyzetben lévők számára az éves infláció kétszeresével emelkedik.

 7. A közterületek és a közlekedés fejlesztése során a biztonság és a kényelmes használhatóság érdekében kiemelt prioritás az akadálymentesítés.

 8. Civil szervezetek bevonásával folytatódnak a mostani ciklusban már megkezdett, generációk közötti szolidaritást erősítő programok.

 9. Támogatási programot indít a Fővárosi Önkormányzat az ápolási-szociális szektorban dolgozók segítése érdekében.

 10. A Fővárosi Önkormányzat a demencia kialakulását akadályozó, illetve hátráltató aktív életmód, étrend, mozgásterápia tanácsadó programokat indít, valamint folytatja a demencia prevenciós szűrési programot.

 11. A fővárosi lakosság energia-, környezettudatossági és klímavédelmi szemléletének fejlesztésére nyugdíjas szervezetek bevonásával indít programokat a Fővárosi Önkormányzat.

 12. A Főváros a következő ciklusban is elkészíti az idősekre vonatkozó szolgáltatásokat tartalmazó Fővárosi Kalauzt.

 13. A főváros élhetőbbé tételével cél, hogy 5 évvel növekedjen az itt élők átlagos életkora. 2024. május 08.  

 

Karácsony Gergely és az idősügyi szervezetek:


 • Juhász László elnök, Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata

 • Véghné Reményi Mária elnök, Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége

 • Holcsikné Brummer Mária elnök, Pedagógusok Szakszervezete Nyugdíjas Tagozat

 • Molnárné Szlávik Györgyi elnök, Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete

 • Pap László Csaba alelnök, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Nyugdíjas Választmánya

 • Papp Katalin elnök, Nyugdíjasok Országos Képviselete

 • dr. Talyigás Katalin, Életet az éveknek budapesti szervezete képviseletében

 • Schneider Istvánné elnök, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Nyugdíjas Szervezete

 • Solti József elnök, Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Nyugdíjas Tagozata

18 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

Comments


bottom of page