top of page

Fővárosi közösségi költségvetés


(Frissítve augusztus 6.)

Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022. augusztus 31-én zárul.

A legtöbb szavazatot megszerzett ötleteket 1 milliárd forintból valósítja meg a Fővárosi Önkormányzat. Idén már több, mint 8600-an szavaztak a hivatal és budapestiek által kiválasztott 49 ötlet valamelyikére.

A közösségi költségvetés iránti egyre növekvő érdeklődés is bizonyítja, hogy életre hívható a társadalmi együttműködés, az emberek nagy kedvvel és felelősen vesznek részt olyan programokban, amely városuk fejlődéséről, az élhető és fenntartható jövőről szól.

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek:

  • Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, árnyas parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.

  • Esélyteremtő Budapest: cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, például szociális segítségnyújtással.

  • Nyitott Budapest: Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.

Add le te is szavazataidat itt! 2022. augusztus 31-ig minden regisztrált felhasználó egyszerűen és gyorsan szavazhat az otlet.budapest.hu oldalon.

Ha valaki személyesen szeretné leadni voksait, akkor augusztus 29-31-ig, 14:00 és 18:00 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett, vagy a szavazás teljes időszakában, a kijelölt Fővárosi Szabó Ervin könyvtárakban.

Az évi 1 milliárd forintos kerettel rendelkező közösségi költségvetésbe összesen 615 javaslat érkezett, amiből 49 ötletet talált megvalósításra érdemesnek a döntéshozó grémium. A szakmai szűrést és az ötletösszevonásokat követően versenyben maradt ötleteket a Főpolgármesteri Hivataltól független, budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács értékelte. Minden kategóriában egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazhatnak a budapestiek. A Nyitott Budapest Osztály minden érdeklődőt szeretettel vár a Városháza parkba, ahol a program első évének nyertes ötletei jelennek meg óriásplakátokon, de az idei szavazólistás javaslatokat is böngészhetik a Budapest jövőjét szem előtt tartó fővárosiak.

További részletek az ötletekről és a szavazásról az otlet.budapest.hu oldalon találhatóak.


Július 14.-i népszerűsítés, előzetes

A fővárosi vezetés számára fontos az hogy Egyesületünk által képviselt budapestiek is hallathassák a hangjukat a részvételi költségvetésben, így preferenciáik megmutatkozhassanak az eredményben.


Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, vagy akár egész Budapestet. Bizonyára veled is előfordult már, hogy azon fantáziáltál, hogyan alakítanád át az utcát, amiben élsz, mire használnál kihasználatlan területeket, hogyan tennéd mindenki számára jobbá a város egy-egy pontját. A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget.

Budapest városvezetése elkötelezett a nyitott döntéshozatal és a lakosság minél nagyobb fokú bevonása, aktiválása mellett. Ez azt jelenti, hogy a városvezetés a fontos kérdésekben nem akar az emberek megkérdezése, véleményeik, céljaik, elvárásaik megismerése nélkül dönteni. A közösségi költségvetés ezért 2020. évi elindítását követően minden évben elérhető lesz a város lakói számára. A Főváros sokéves, sikeres nemzetközi tapasztalatokra építve működteti Budapest közösségi költségvetését.


Bővebben a Részvételi költségvetés oldalon.


A letölthető Fővárosi Idősügyi Tanács levele

Fővárosi Idősügyi Tanács
.pdf
Download PDF • 549KB


30 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

bottom of page