top of page

Az Idősek Világnapján lépett hatályba a Fővárosi Idősügyi Tanácsról szóló rendelet

Frissítve: 2020. okt. 7.


Az Idősek Világnapján, október 1-én hatályba lépett a Fővárosi Idősügyi Tanács létrehozásáról szóló fővárosi rendelet. A Tanács a Fővárosi Önkormányzat, az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és az időseket érintő ügyekkel foglalkozó elismert szakértők közötti konzultációk és tárgyalások folyamatosan működő egyeztető fóruma lesz.


Az Idősügyi Tanács a nyugdíjpolitikát, a fővárosi közgyűlési és bizottsági, valamint főpolgármesteri döntések tervezetét fogja véleményezi, figyelemmel kíséri Budapest idősügyi helyzetét, a fővárosi nyugdíjasok életkörülményeit, lehetőségeit, az idősotthonok helyzetét, viszonyait. A testület továbbá megvitatja majd a nyugdíjas- és idősügyi, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő fővárosi önkormányzati stratégiákat, koncepciókat, illetve a gazdasággal, a társadalompolitikával, az idősek életminőségével összefüggő alapvető kérdéseket.


A testület feladata az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és a Fővárosi Önkormányzat közötti egyeztetés, az egyes intézkedések megvalósítása, az önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő ügyekben a kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése, valamint javaslatok és döntési alternatívák vizsgálata. Az üléseket a főpolgármester vagy az általa megbízott főpolgármester-helyettes hívhatja össze.

A Fővárosi Idősügyi Tanács tagja lehet olyan civil szervezet, amely az időseket képviseli, legalább a kerületi önkormányzatok ötödében működik, igazolt tagsággal rendelkezik, és tagság legalább negyedévente találkozik a szervezet vezetőivel.


A Tanácsba való jelentkezéshez a budapest.hu oldalon található

adatlap és nyilatkozat kitöltése és a fopolgarmester@budapest.hu címre való elküldése szükséges.

87 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

Comments


bottom of page