top of page

Gránitszilárdságú oltási terv

Frissítve: 2021. jan. 24.Ma már ott tartunk, hogy az Operatív Törzs és a kormányzati szereplők tájékoztatásából először az hangzott el, hogy a rendvédelmisek most pedig, hogy esetleg még a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat. Mindeközben az időseket azzal riogatják, hogy ők majd megkapják azt a kínai vakcinát, amivel Kínában jelenleg csak 59 éves korig oltanak.


Az Európai Unió a világ vélhetően legjobb koronavírus elleni vakcináira szerződött le. Ezekkel a vakcinákkal félév alatt megoldható lehet a szükséges minimális átoltottság.


A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) álláspontja szerint a 60 év felettiek részére is csak olyan oltóanyagot szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, amelyben a magyar emberek megbíznak és a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.


A járványkezelésnek a gyorsaság mellett a kockázatminimalizáláson és hatékony oltási rendszeren kell alapulnia. Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt, vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél.


Sajnos az ilyen átgondolatlan lépések és a sokszor önmagának is ellentmondó kormányzati kommunikáció az oltási hajlandóságot csökkenteni és nem növelni fogja, ami a járvány leküzdésének komoly akadálya lehet!


A miniszterelnök azon kijelentését, mely szerint reméli, hogy a magyar egészségügyi hatóság 1-2 napon belül engedélyezni fogja a kínai vakcinát csak burkolt nyomásgyakorlásként tudjuk értelmezni. A járványkezelés terén semmilyen felülről jövő kényszer, de még ennek a látszata is elfogadhatatlan, a társadalom közintézményekbe vetett bizalmának fenntartása érdekében.


Határozott álláspontunk szerint minden embernek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ténylegesen dönthessen arról, egy az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen engedélyezett egyéb vakcinával kívánja beoltatni magát. Az oltási terv szigorú betartása egyúttal azt is jelentse, hogy az egyes csoportok tagjai nem előzhetik meg az előttük álló csoport tagjait. Követeljük, hogy az oltási csoportok közti tovább haladásra az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal történő oltás kapcsán csak akkor kerüljön sor, ha a megelőző csoportokból mindenki – aki erre vonatkozó igényét jelezte – megkapta az általa kiválasztott vakcinát. A magyar hatóságok által esetleg ideiglenesen engedélyezett oltás visszautasítása miatt senki nem kerülhet az előre meghatározott oltási terv vonatkozó csoportja tagjainál hátrányosabb helyzetbe.


Közel 300 000 ezer nyugdíjast képviselve követeljük a 60 év feletti korcsoport számára ugyanazokat a lehetőségeket biztosítani, mint mindenki másnak!


Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa


fotó: Steven Cornfield, unsplash

162 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Együttműködési szándéknyilatkozat

„Közös a jövőnk.” Ezzel a gondolattal kezdődik a három diákszervet által kidolgozott és Karácsony Gergely főpolgármester által felvállalt program. Ez a gondolat volt a vezérfonala a mostani kormányza

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Comments


bottom of page