top of page

Kérdések és válaszok a COVID-19 elleni vakcinák kapcsán

Frissítve: 2021. jan. 8.


Miért van szükség sürgősen védőoltásokra a COVID-19 megelőzésére?

A COVID-19 elleni védőoltások célja az új koronavírus SARS-CoV-2 (COVID-19) által okozott betegségek megelőzése az immunválasz kiváltásával.

A COVID-19 súlyos betegségeket és halált okozhat. Még nem ismerjük, hogy a fertőzés az emberekben - legyenek bármely életkorban vagy akár egészségesek is - milyen hosszú távú következményekkel jár. Biztonságos és hatékony védőoltásokra van szükség a COVID-19 ellen, hogy megvédjék az egyéneket a megbetegedéstől. Ez különösen fontos az egészségügyi szakemberek és a veszélyeztetett emberek, mint például az idősek vagy krónikus betegségben szenvedők védelmében.


Hogyan működnek a védőoltások a COVID-19 ellen?

A hatékony vakcinák, más közegészségügyi intézkedésekkel és terápiás kezelésekkel együtt kulcsfontosságú elemek a COVID-19 legyőzésében.

A vakcinák úgy működnek, hogy felkészítik az ember immunrendszerét (a szervezet természetes védekező képességét) az adott betegség felismerésére és a szervezet megvédésére. A COVID-19 vakcinákkal kapcsolatos legtöbb kutatás során a COVID-19-et okozó vírusra jellemző fehérje (tüskefehérje) egészére vagy egy részére adott válaszreakciókat generálnak. Amikor egy személy megkapja az oltást, az immunválaszt vált ki. Ha az illetőt később megfertőzi a vírus, az immunrendszer felismeri a vírust, és mivel már felkészült a vírus megtámadására, megvédi a személyt a COVID-19-től.


Meddig tart a COVID-19 elleni vakcinák által kiváltott immunitás?

Jelenleg, mivel a vírus annyira újszerű, nincs elegendő információ arról, hogy a vakcinák által biztosított immunitás meddig tart az oltás után vagy szükség lesz-e emlékeztető oltásokra. Ezért további adatokra és hosszú távú vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy meddig tart a védelem az oltás után.

Például a Pfizer/BioNTech 2 évig fogja folytatni a klinikai vizsgálatok során beoltott személyek nyomon követését. Ez lehetővé teszi, hogy információkat gyűjtsön a vakcina által generált védelem időtartamáról.

Az Európai Unió Hatóságai további, a COVID-19 vakcinák felhasználásával kapcsolatos független tanulmányokat is koordinálnak, hogy több információt gyűjtsenek azok hosszú távú biztonságosságáról és a lakosság számára nyújtott előnyökről. Ezeknek a hosszú távú tanulmányoknak az eredményei fogják meghatározni a jövőbeni oltási stratégiákat.


Ha a vírus mutálódig, megvédik-e a kifejlesztett vakcinák az embereket a vírus ellen?

A vírusokra jellemző, hogy mutálódnak. A mutáció az, amikor a vírus genetikai anyaga megváltozik. A mutációk nem feltétlenül befolyásolják a vakcinák vírus elleni hatását. Vannak vakcinák, amelyek még évekig hatékonyak és hosszú távú védelmet nyújtanak (pl. kanyaró), más vakcinákat (pl. az influenza elleni vakcinák) viszont minden évben frissíteni kell, hogy hatékonyak maradjanak.

A tudomány emberei és a Hatóságok szorosan figyelemmel kísérik, hogyan változik az idő múlásával a COVID-19-et okozó vírus, és hogy a COVID-19 vakcinák mennyire tudják megvédeni az embereket a vírus új változatai ellen.


Kérdések és válaszok az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) honlapján megjelentetett tájékoztatók alapján (2021. január 7.)

Dr. Nagy Edit

bottom of page