top of page

Megfontolásra a Covid-19 elleni oltás-hoz


Hányszor oltassunk vagy oltakozzunk a Covid-19 ellen?


Kedves Klubtagok!


Itt vagyunk egy újabb Covid-19 járványhullám fogságában. Tudjuk, sokan közületek elkeseredettek, dühösek, letargikusak vagy frusztráltak, hogy hiába tettek meg mindent, amit kértek tőlük, be is olttatták magukat, most mégis „elölről kezdődik minden”. Sokan reméltétek, hogy az oltás beadatásával megoldódik számotokra a járvány – ez részben igaz – de azt is el kell fogadnunk, hogy előreláthatólag még egy bizonyos ideig (nem tudjuk, hogy ez hónapokat vagy éveket jelent) a vírusveszéllyel együtt kell élnünk. Ehhez szeretném az alábbiakra felhívni a figyelmeteket.

Az oltások a járványok elleni védekezés legfontosabb eszközei. Így van ez ma is, csak ezt a vírus elleni küzdelmet nem kívülről, utólag nézzük, hanem benne vagyunk a közepében. Mit nyerünk jelen állapotban az oltással? A legnagyobb haszon, hogy megfertőződés esetén a hatékony oltóanyag megakadályozza, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a COVID-19-ben. Vagyis a fertőződést nem akadályozza meg, de a túlélést segíti, valamint jelentős szerepe van abban, hogy a betegséget nem súlyos tünetekkel, akár hamarabb is átvészeljük.

Az rajtunk is múlik, hogy a megfertőződés esélyét a lehető legkisebbre szorítsuk, ezek a jelenlegi szakmai tanácsok szerint, hogy hordunk orrot és szájat eltakaró szájmaszkot zárt térben, ahol több ember tartózkodik, betartjuk a minimum egy méter távolságot, rendszeresen mossuk és fertőtlenítjük a kezünket, gyakran szellőztetünk.

És van még egy fontos tény, amire kevésbé gondolunk, hogy az oltással és a fenti védekező módokkal, nem csak magunkat, hanem embertársainkat, szeretteinket és mindenki mást, akivel akár egy vásárlás vagy szóba elegyedés során találkozunk, is védjük. Miért? Mert egyrészt minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ne legyünk Covid-betegek és így nem veszélyeztetjük őket, másrészt, ha mégis megfertőződünk, az oltással megerősített immunrendszerünk azonnal védekezésbe lendül és így akár kisebb mértékben (vagy egyáltalán nem) terjesztjük tovább a vírusokat.

Ezért fontos a már ismerősnek hangzó nyájimmunitás, vagyis, hogy minél többen be legyünk oltva, mert az oltottak segítségével csökken a továbbfertőzés veszélye és minél kevesebb a nem beoltott emberek száma, a vírusnak annál kevesebb esélye lesz, hogy fogékony embert találjon és bennük létrehozza az újabb és újabb mutánsokat.

A vírusmutánsok kihívásokat jelentenek, vajon védenek-e az eddig beadott vakcinák ellene. Azt tudjuk, hogy a vírus jelenlegi delta mutánsával szemben az eddig kifejlesztett oltóanyagok többsége hatékony. Azt is tudnunk kell, hogy az oltással szervezetünkben kialakult, a védekezésben fontos szerepet játszó ellenanyagok mértéke idővel csökken. Ezért, hogy a szervezetünkben maximálisan kialakítható ellenanyag szintet biztosítsuk és a magyarországi javaslat alapján az utolsó oltásunktól elmúlt négy hónap, menjünk és olttassuk be magunkat a harmadik vakcinával. A szakemberek adatokkal támasztották alá, hogy a harmadik oltás jelentősen megnöveli a védekezésben központi szerepet játszó ellenanyagok mennyiségét, így segíti további védelmünket a vírussal szemben.

Az utóbb bejelentett Omikron variáns esetén még folynak a vakcinák hatékonyságának vizsgálatai, de várhatóan az eddig engedélyezett vakcinák nem teljesen hatástalanok ellene, bizonyos védelem a vakcináktól ekkor is várható.

Később is lesznek újabb mutánsok, vagy csökken a védettségünk, tegyünk ellene, halljuk meg a szakemberek tanácsát és védekezzünk: amikor szükséges újraoltani, olttassuk be magunkat, ha lehet, kerüljük a tömeget, hordjunk szájmaszkot, tartsunk távolságot, mossunk gyakran kezet, fertőtlenítsünk, szellőztessünk.

És a végén MI, EMBEREK fogunk győzni a vírus ellen. Hogy mikor, az csak is tőlünk függ, az Egyéntől, a Közösségtől, Magyarország, a Világ felelősen gondolkozó lakosságától.


Comentários


bottom of page