top of page

Könyvklub 2020

Frissítve: 2021. jan. 24.

A koronavírus hazai terjedése miatt a meghirdetett könyvklubunk elmarad, a pótlás időpontjáról az egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos kormányrendelet visszavonását követően tájékoztatunk.


2018 ősze óta nagy érdeklődéssel működik a Könyvklubunk a hónap utolsó keddjein, 4 órától a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Márai Sándor könyvtárában (1016 Bp., Krisztina krt. 87-91.).

Talyigás Kati és Mátray Klementina.

Március 31-re Péterfy-Novák Éva Egyasszony c. könyvét választottuk. Vendégünk lesz az írónő.

Mindannyiunk életében adódnak súlyos nehézségek, olyan krízisek, amelyek egész életünkre kihatnak. Egy beteg kislány születése, egy másik gyerek elvesztése, párkapcsolati válság, a környezet meg nem értése, -mindezek az eseményekkel való megküzdés története Novák Éva regényének témája.

Megrendítő és érdekfeszítő könyv , minden szomorúság ellenére élet igenlő, meríthettünk belőle lelki erőt.


Április 28-án vetítéses könyvbemutatót tart dr. Petneki Katalin a Gyermekvonat Angliába - egy budai kislány levelei 1920-1921 c. könyvről. Örült Klementina megkeresésnek, nagyon szívesen jön és mesél nekünk.


Május 26-án Rajk Judit jön Rajk László: A tér tágassága c.  könyvével.

 

KORÁBBIAK


Február 25-én Király Júlia: A tornádó oldalszele vitáján találkoztunk. Nagyszerű volt ez az este is a közreműködőknek köszönhetően.

A beszélgetés vezetésére Herczog László vállalkozott.

A Kiadó részéről vendégünk volt a könyv szerkesztője. A könyv extra 30% engedménnyel vásárolható a kiadótól, a "Február 25. könyvklub részt vevője" hivatkozással.


 

Január 28-án vendégünkkel Spiró Györggyel a Tavaszi Tárlat című könyvét vitattuk meg az irodalmat és az írót kedvelők telt házas könyvklubján.

Milyenek vagyunk mi mind, valamennyien?

Szophoklész szerint: az embernél nincs csodálatosabb. (És szeretném hinni, hogy ez igaz!)

Spiró könyve fordít ezen a klasszikus mondáson, és végig olvasva ezt a könyvet azt a következtetést vonhatjuk le, az embernél nincs rémületesebb: alattomosság, érzéketlenség, bosszúvágy önzés, gyávaság, árulás is jellemezhet bennünket.

Nyilván hozzájárul, hogy milyen korban és hol élünk, mindez milyen formában jelenik meg. Ugyanakkor a jóságra, az emelkedettségre, a bátorságra is vannak példái, mindez együtt jellemzi a könyv hőseit.

Szeretném azt hinni, hogy a XX. századot elhagytuk, hogy a ma embere már jobb és szabadabb viszonyok között élhet. Csak ahogy becsukom a könyvet és hallom amint bejelentik az év első intézkedését, a független színházak támogatásának megvonását, rájövők Spirónak mélyen igaza van: ma sem konfliktusmentesebb az életünk.









303 megtekintés
bottom of page