top of page

A Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület állásfoglalása

Frissítve: 2021. júl. 30.


Egyesületünk csatlakozik az Iskolaszövetség alábbi állásfoglalásához! A Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület - Iskolaszövetség - az alábbi állásfoglalást adja ki a Magyar Országgyűlés által 2021. 06. 15 – én elfogadott 2021. évi LXXIX. törvénnyel kapcsolatban. Az Iskolaszövetség, mint a magas színvonalú szociális képzés megvalósításához hozzájáruló szervezet az ENSZ Gyermekjogi Egyezményére és a WHO Európai Regionális Irodája által kiadott európai szexuális nevelés irányelveire támaszkodva, különösen fontosnak tartja a holisztikus szexuális nevelést. Ennek értelmében - a WHO ajánlások bázisán - hangsúlyozza az alábbiakat:

A szexuális nevelés alkalmazkodik a fiatalok valóságos életéhez, számol a gyermek/fiatal életkorával, fejlettségi és értelmi szintjével, s reagál annak kulturális és szociális körülményeire és társadalmi nemére (gender), szexuális orientációjára.

A szexuális nevelés alapvetőnek tartja a nemek esélyegyenlőségét, a nemi és szexuális önmeghatározást és a különbségek elfogadását.

A szexuális nevelés az egyének és közösségek fejlesztésével hozzájárul egy igazságos és szolidáris társadalom létrehozásához.

A szexuális nevelés tudományosan megalapozott ismereteken alapul.

Mindezek alapján aggályosnak és félelemkeltésre alkalmasnak tartjuk a hivatkozott jogszabály több szakaszában visszatérő tiltást: „tilos tizennyolc éven aluliak számára … olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely … a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.”

A tiltó rendelkezés azt feltételezi, hogy a homoszexualitás népszerűsíthető, s személyes döntéstől függ. Ennek a tudományosan többször cáfolt állításnak egy jogszabályban való rögzítése akadályozza a mássággal élő emberek társadalmi befogadását, az irántuk megnyilvánuló szolidaritást. Akadályozza továbbá a szociális szakemberek, s más humán segítő szakemberek nemzetközi sztenderdekhez igazodó magas színvonalú képzését. A törvényi tiltás további, s a szakma számára talán legfájdalmasabb káros következménye, hogy a gyerekek - fiatalok nem beszélhetnek szabadon az iskolában belső vívódásaikról, útkereséseikről. Ezzel magukra hagyja őket, szűkítve jogukat a segítségkérésre.

Továbbá az idézett jogszabály több helyen egy mondatban, tartalmilag együtt említi a heteroszexuálistól eltérő szexuális orientációt a pedofíliával, mely súlyos félreértéseket alapoz meg. A pedofília összemosása a szexuális kisebbségekkel ártalmas a társadalomra, kirekeszti a szexuális kisebbségekhez tartozókat a közösségből, kriminalizálja, a társadalmi normától eltérőnek állítja be a nem heteroszexuális viselkedést. Így vállalhatatlanná teszi a másságot, mely visszafordíthatatlan károk okozására alkalmas.


Mi, a szociális szakemberek képzéséért dolgozó oktatók, kutatók kiállunk az emberi és gyermeki jogok védelméért, Magyarország Kormánya által ratifikált nemzetközi egyezményekben foglaltakért és a szociális munka alapelveiért és értékeiért.


2021. június 30.

A Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület



ISZ állásfoglalás 2021.LXXIX.tv
.pdf
Download PDF • 133KB

15 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

bottom of page