top of page

Az okos szoba


Budapesten is beköszöntött az őszi évad számos programmal.

Szeptember 21-én egy olyan új programot ismertünk meg, amit mindenkinek ajánlunk figyelmébe. Egy „okos„ szobával ismerkedtünk a XIII. kerületben az Ezüstkor Klubban, a Szabolcs utca 12.-ben.

Először egy filmet néztünk meg, hogy betekintést nyerjünk a programba: amelyből kiderült, hogy a kerület megbízta az idősügy területén dolgozókat, hogy együtt gondolják végig, tapasztalataik alapján mi szükséges az otthon ápoláshoz, vagy csak egyszerűen egy idős ember kényelmesebb életéhez. A kerület példamutatóan komoly figyelmet fordít idősödő lakosaira.

Azután megnéztük az okos szobát: egy program által irányított rendszert, amely távirányítással: fel és lekapcsolja a villanyt, ki és becsukja az ablakokat, ajtókat, szabályozza a fűtést, jelzi a füstöt, vizet elzárja, ha véletlenül nyitva marad, beállítható az ágy magassága, van olyan eszköz, amely a beteg mozgatásában segít, de olyan praktikus eszközök, amelyek a fekvő beteg helyzetét könnyíti meg.

Természetesen van esésjelzőjük, GPS szolgáltatásuk is.

Az ápoláshoz a legmodernebb eszközöket elérhető áron gyűjtötték össze, és mutatják be használatát, sőt a kezelését is megtanítják a kerületben lakóknak.

A jelenlévők mind hasznosnak találták a bemutatót és saját kerületükbe is elviszik az okos szoba jó hírét. Felmerült egy kölcsönző rendszer kialakításának javaslata is, reméljük az alkotók készen állnak megsokszorozni elérhető áron az okos eszközöket. Egyik klubvezető felsóhajtott: milyen jó lenne minden időshöz eljutna ez a szolgáltatás! A hozzátartozóknak is könnyebb lenne az életük! Mennyi figyelmesség, körültekintés van az itt dolgozókban! Jó lenne, ha mindez mindenütt elérhető lenne!” Igaz, gondoltam magam is bízva, hogy az idősügy a Főváros valamennyi kerületében fontos! Itt nem zárják be a nappali ellátást, és mindent elkövetnek, hogy ne szenvedjenek hiányt az idősek az infláció és az energia válság miatt.


9 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Talyigás Katalin az Életet az Éveknek Területi Egyesülete leköszönő elnöke, szociológus Publikálva:2023.09.14. 06:00 Megosztás A múlt szombaton, a Margitszigeten tartott SzázSzó összejövetelre készül

Talyigás Katival a Területi (Bp.) Egyesület leköszönő elnökével készített interjút Ónody-Molnár Dóra a Jelen hetilap - Független hetilap újságírója. Rólunk szól! A mi generációnk kezdetben abban bízot

bottom of page