top of page

Budapest Főváros negyedéves hírlevele


Lakásrezsi támogatás

A Fővárosi Közgyűlés új, kibővített rezsitámogatásról döntött, a rászorulók október 1-től igényelhetik az évi 48 ezer forintos fővárosi lakásrezsi-támogatást. Az új rendszerben a havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, ellátásuk havi összege azonban alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték. Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi kétezer forint - évi 24 ezer forint - támogatásban részesülhetnek.

A távhőszolgáltatási, valamint a víz, csatorna és szemétszállítási díjtámogatás mellett gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatást is lehet igényelni, havi 2000-2000 forint összegben. A havi 4000 forint támogatásra jogosult háztartások így a továbbiakban két általuk választott díjtámogatásban részesülhetnek, egyenként havi 2000 forint összegben. A támogatásra egy háztartás, illetve egy fogyasztási hely tekintetében kizárólag egy személy jogosult.

A támogatást 2022. október elsejétől lehet igényelni a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, az Idősek Információs Pontján, valamint a kerületi polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálatain a kitöltött igénylőlapok és mellékleteik leadásával. Az Idősek Információs Pontján továbbra is várjuk a budapestieket minden hétköznap 9-13 óra között, itt információt és segítséget nyújtanak a Fővárosban elérhető szociális szolgáltatások, támogatások igénybevételével kapcsolatban.


Színház, könyvtár, Állatkert

Elindult a színházi évad, a színházak a nyugdíjas látogatóiknak idén is 15-25%-os kedvezményeket kínálnak, színháztól és előadástól függően, nyugdíjasigazolvány felmutatásával. Erről a színházak honlapján és jegypénztáraiban lehet további információt kérni.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ideiglenesen vagy tartósan otthonukhoz kötött használói számára tagkönyvtáraiból házhoz szállítja a kölcsönözni kívánt dokumentumokat. 70 éves kor felett a beiratkozás továbbra is ingyenes.

A hagyományokat megőrizve a Fővárosi Állat- és Növénykert idén is meghirdeti Nyugdíjas Ősz programját. 2022. október 1. és november 30. között minden olyan nyugdíjas, aki nyugdíjas igazolványát felmutatja, 1500 forintért vehet belépőjegyet, sőt, minden megváltott jegyhez két példányt kap az Állatvilág magazin korábbi számaiból ajándékba. További információ hamarosan az Állatkert honlapján.


Őszi programok, kiállítások

A Budapesti Művelődési Központ őszi ajánlót készített a szépkorúak számára, melyben a fővárosi művelődési intézményekben és közösségi terekben zajló eseményeket, klubokat, táncos és sportprogramokat gyűjtötte össze. Az Őszidő ajánlatának részletei itt találhatók.

A FUGÁ-ban építészeti kiállítás nyílt „Eklektikától a brutalizmusig (2017-2022 között feltárt építészeti értékek Budapesten)” címen. A kiállítás október 16-ig tekinthető meg a FUGA Budapesti Építészeti Központban, hétfő és kedd kivételével minden nap 14:00-19:00 között, a belépés díjtalan. A kiállításról további információ és rövid összefoglaló itt érhető el.


Közösségi költségvetés: Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a Fővárosi Önkormányzat

Lezárult az idei szavazás, közel 22 ezer budapesti döntött arról, mi valósuljon meg az egymilliárd forintos keretből. Idén is nyert olyan ötlet, amely az időseket érinti: közös gyerek és nyugdíjas napközi megvalósítására szavaztak meg a budapestiek 50 millió forintot, melynek keretében idősotthonokban és óvodákban szerveznek majd programokat, hogy a gyerekek minőségi időt tölthessenek együtt olyan idős emberekkel, akik társaságra, beszélgetésre vágynak.

Tavaly nyert az „Állatterápiás programok idősotthonokban” című projekt, melynek megvalósításához 25 millió Ft áll rendelkezésre. Több állami vagy önkormányzati fenntartásban működő idősotthonban, illetve civil, egyházi és egyéb fenntartású intézményben valósult meg terápiás kutyás foglalkozás, amit nagy örömmel fogadtak a lakók. A visszajelzések alapján az intézményekben lakók életminőségének javítását nagyban segítette a programokon való részvétel, ezért a Fővárosi Önkormányzat a fennmaradó forrás felhasználására újabb pályázatot fog kiírni, hogy ismét terápiás alkalmakon vehessenek részt az érdeklődők.


Érdekli, hogy mi történik Budapesten? Iratkozzon fel a Fővárosi Önkormányzat hírlevelére! Új, átláthatóbb és letisztultabb formátumban minden héten a főváros legfontosabb ügyeivel a megújult hírlevelben.




16 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

bottom of page