top of page

Budapest 150 - vetélkedő

Frissítve: 2023. dec. 11.


A játékvezető szemszögéből…

 

Biztos, ami biztos, rögtön az elején nem árt tisztázni, hogy nem focimeccsről lesz szó, hanem vetélkedőről, melyet az Életet az Éveknek Területi Egyesülete a Budapesti Történeti Múzeummal közösen rendezett november 17-én, Budapest 150. szülinapja alkalmából, a budapesti nyugdíjas klubok részvételével.

 

Utólag is nehéz megállapítani, hogy a Budapesti Történeti Múzeum Barokk termében megjelent 12 csapat, a páratlanul pártatlan zsűri (dr. Talyigás Katalin, Otrok Erika, Berecz Mátyás múzeumpedagógus), a főszervező Tímárné Penczi Ildikó, egyesületünk elnöke, vagy éppen a játékvezető izgult-e jobban.

 

Azt viszont nyilvánvaló volt, hogy rendezvényünket jelenlétével megtisztelte dr. Bősz Anett Főpolgármester-helyettes, Népessy Noémi, a BTM Főigazgatója, Felbermann Judit, a BTM főosztályvezetője, valamint a Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai Főosztályának munkatársa. 

 

A Főpolgármester-helyettes asszony köszöntő- és méltató szavaival megnyitotta a rendezvényt és ezzel elkezdődhetett a fővároshoz kötődő ismeretek felmérésének játékos formája, a vetélkedő.

 

Egyetértettünk Ciceroval, aki szerint „A változatosság gyönyörködtet.”, ezért az öt fordulós játékban minden fordulónak más volt a tartalma és más a formája.

 

Az első fordulóban a csapatoknak a vetélkedőre való felkészülést segítő, BTM szervezésében tartott korábbi tárlatlátogatásokon hallottakkal-látottakkal kapcsolatos

totószelvényt kellett kitölteniük azonnali pontnyereményért.

 

A következő forduló során a játékosok Kordos Szabolcs Egy város titkai c. könyvéből összeállított rendhagyó fotókiállításon vettek részt, melyben fel kellett ismerni és megnevezni Budapest ikonikus épületeit. Mivel ezek az épületek nem a panelprogram keretében épültek, más volt a nevük egykoron és más ma, a zsűri elfogadta a „lánykori” megnevezés mellett a ma ismertet is.

A fotókiállításon a nézők, drukkerek is részt vehettek, mert a fotókat kivetítettük, naná, hogy a válasz nélkül.

 

Mivel jól tudjuk, hogy a rendszeres mozgásnak milyen jó a hatása, a harmadik fordulóban a hangszálak mozgatására került sor.

 

A csapatok sorban egymás után a Budapestről szóló népszerű és közismert dalok bőséges választékából kihúzták azt a dalt, melynek kezdő részét László Ildikó, az Irkakör énekese „előénekelt”, majd a csapat nótafájának, vagy nótafáinak egy strófa erejéig ezt a dalt kellet folytatni.

Az összteljesítmény alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a klubok majd mindegyikében van mini dalkör, legfeljebb nem tudtak róla. (Eddig)

 

Ezt követően - mintegy az eddigi szuper teljesítmények honorálására - a csapatok ingyenes jutalom körutazáson vehettek részt Gasztronómiában, ahol Budapesthez köthető, elsőként ott készített vagy róla elnevezett ételeket kellett felismerni és a készítéséhez szükséges főbb alapanyagokat felsorolni.

Az előző fordulóhoz hasonlóan ez is „húzós” formában történt (hogy rossz „húzás” esetén ne a feladat összeállítóit szidják).

A kivetítésnek hála a közönség most is nyomon követhette az új szakácskönyvek születését.

A megoldások ismeretében javaslom, hogy a recepteket - kellő ellenérték fejében -, ajánljuk fel megvételre a Gundel étteremnek, hogy növelni tudjuk egyesületünk szűkös bevételét.

 

A záró forduló az egyetlen olyan feladatról szólt, melynek pontos tartalmát és két percben maximált időtartamát minden csapat előre ismerte és felkészülhetett rá.

Hogy mi volt a házi feladat? A csapatoknak Budapestről kellett történeteiket, érzéseiket kifejezni, feldolgozni műfaji megkötés nélkül, a lényeg, hogy eredeti és ötletes legyen.

 

A házi feladatot minden csapat maradéktalanul teljesítette. A változatos egyéni és csoport produkciókban volt próza, vers, ének, „blútuszos” háttérzene (és még mondja valaki, hogy az idősek nem haladnak a kütyük korával), legfeljebb a szintidő betartása okozott némi nehézséget, de ebben sem a csapat, hanem a hirtelen fellépő mikrofonláz volt a vétkes.

 

A produkciókért járó adómentes taps learatása után az elhasznált energia pótlására került sor a büféasztaloknál a szünet időtartamában.

 

Szünet után egyfajta kollektív díjként elsőként házimozi keretében levetítettük Cseh Tamás Budapest című daláról készült videofilmet, majd következett az Irkakör erre az alkalomra összeállított remek verses-zenés műsora.

 

A kikapcsolódás után „visszakapcsoltunk” a vetélkedőre, az eredményhirdetésre-díjkiosztásra.

Ennél a pontnál be kell valljam, tartozom egy vallomással: Saját, nem hivatalos értékelésemben nálam mindenki nyert, valamennyi csapat első helyezést ért el!

Persze az én kezem nem volt megkötve, holmi szerzett pontok alapján dönteni, mint a zsűrinek, melynek elnöke, dr. Talyigás Katalin az őszpontszámok alapján kihirdette a dobogós helyeken végzett csapatok neveit az alábbiak szerint:

 

I. helyezett

Évgyűrűk Idősek Klubja (XIII. ker.) Díj: Oklevél+csapattagonként 10eFt

értékű Libri Könyvutalvány

 

II. Helyezett

Klub18 (XVIII. ker.) Díj: Oklevél+csapattagonként színházjegy a

Belvárosi Színház Falak című előadására

 

 

III. Helyezett

Gazdagréti Idősek Klubja (XI. ker.) Díj: Oklevél+csapattagonként a

BTM intézményeinek ingyenes látogatására jogosító belépőjegy

 

Ezen kívül valamennyi csapat Emléklapot vehetett át dr. Bősz Anett Főpolgármester-helyettes aláírásával.

 

A helyszíni tapasztalatok és a későbbi írásbeli visszajelzések alapján sikeres volt a rendezvény, valamennyi résztvevő joggal mondhatja, hogy ez munka volt a javából – a javával.

Készülhetünk a 200. szülinapi vetélkedőre (vagy másra). Én időben szóltam!

 

Renfer István

Megosztjuk a vetélkedő fotóit itt és itt!


 

Kedves Klubvezetők!


Budapest 2023. november 17-én ünnepli fennállásának 150 éves évfordulóját, ezen a napon egyesült a három település Pest, Buda és Óbuda.

Az évforduló alkalmából „Budapest 150” címmel vetélkedőt hirdetünk klubjaink részére, amelyet az évforduló időpontjában szeretnénk megrendezni.

A vetélkedőt a Budapesti Történeti Múzeum közreműködésével szervezzük.


A rendezvényre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk 2023. október 13-ig, a mellékletben megküldött jelentkezési lapon.

Jelentkezési lapot az bpeletetazeveknek@gmail.com e-mail címre kell elküldeni.


A résztvevők öt kérdéskörben mérik össze tudásukat. A vetélkedő a Budapesti Történeti Múzeum anyagára, valamint Kordos Szabolcs: Egy Város Titkai - Budapesti Legendák Legendás Budapestiek című könyvének első kötetében foglaltakra épül.

Ezen kívül a versenyzők számot adnak kulináris és ének tudásukról is.


A versenyre való felkészüléshez elengedhetetlen a Budapesti Történeti Múzeum kiállításainak megtekintése.

Ehhez nyújt segítséget a múzeum oly módon, hogy külön a vetélkedőre való felkészüléshez szervez tárlatvezetéseket a vetélkedőn résztvevők és Budapest története iránt érdeklődők számára.


A tárlatvezetésen résztvevőknek nem kell belépődíjat fizetni, csak a tárlatvezetés díját.


A tárlatvezetés díja

1-20 főig 10.000Ft/csoport 21-35 főig 14.000 Ft/csoport


Tárlatvezetés időpontjai

1. Október 17.

11.00 - Középkori vár története

14.00 – Fény és árnyék – Budapest története

2. Október 19.

11.00 – Fény és árnyék – Budapest története

14.00 - Középkori vár története

3. November 8.

11.00 - Középkori vár története

14.00 – Fény és árnyék – Budapest története

4. November 9.

11.00 - Középkori vár története

14.00 – Fény és árnyék – Budapest története


Mindegyik vezetés 90 perc körüli időtartamú. A tárlatvezetés díjának fizetése helyben történik.


A tárlatvezetésekre történő jelentkezések időpontjait és a jelentkezők létszámát a jelentkezési lapon töltsétek ki, ezt mi fogjuk továbbítani a múzeum részére.


Mielőbb várjuk a vetélkedőre történő jelentkezéseteket!


Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Területi Egyesületének vezetőségi tagjai nevében: Timárné Penczi Ildikó



60 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Budapest Másképp, 2024

Kedves Klubvezetők! Következő sétánk mottója: "Egy régi mániám..." Téma: A Stefánia út és környékének látnivalói Folytatjuk a Stefánia út felfedezését: Most a páros oldalát fogjuk bejárni, elkalandozv

bottom of page