top of page

Budapesti Életet az Éveknek…….


Gondolom nemcsak mi, budapestiek, de valamennyien nagyon nehéz éveken vagyunk túl, és még nehezebb időszak elé tekintünk. Egy ilyen nehéz időszakban megőrizni az Egyesületet nem könnyű feladat. Ehhez kiváló, működőképes vezetőség, nagyszerű klubvezetők és együttműködő partnerek kellenek, akik minden baj ellenére egymást támogatva, megbecsülve vállalnak részt a budapesti klubok tagjainak életminőségének javításában. Olyan emberek, akik nem adják fel egykönnyen…

Kezdődött a COVID járvánnyal. A bezárt intézmények, a sok idős beteg tagunk arra ösztönzött bennünket, hogy gyűjtsünk össze minden hiteles információt a betegség megelőzéséről, az oltásokról, amit közreadtunk orvos önkéntes tagunk segítségével. Valamennyi kerületben elérhető szolgáltatásokról is rendszeresen hírt adtunk honlapunkon.

Elkezdtük az internetet használni (nem volt egyszerű!), és az ELTE Harmadik Kor Egyetemét, a Könyvklubot, a klubvezetők folyamatos tájékoztatását azok számára folytattuk interneten, akik vállalták, hogy bekapcsolódnak. Akik kimaradtak, azokkal telefon és levelező kapcsolatban maradtunk. A COVID járványtól megszabadulva az újra találkozás nagy örömmel töltött el mindnyájunkat, miközben súlyos gyászt is átéltünk, drága barátokat, klubtagokat, intézményvezetőket vesztettünk el. A gyász feldolgozása és a munka folytatásához pszichológus segítségét kértük, aki online és élőben is tartott előadást körünkben.

Még le sem győztük a járványt, alig indult meg újra az élet, újabb súlyos gondokkal találtuk szembe magunkat: égbe szökő infláció, élelmiszerek árának drasztikus emelése, energia válság, újabb bizonytalanság mit hogyan oldjunk meg….

Mivel részt vehetünk a Főváros Idősügyi Tanácsában, javaslattal éltünk: a Fővárosi Önkormányzat, a kerületekkel együtt nyújtson segítséget a nyugdíjasoknak, különösen a medián alatti nyugdíjas idősek kapjanak hathatós segítséget, az áram és a gázárak emelkedését kompenzálva. Azaz a 135 000 Ft alatt lévők és különösen a 100 ezer Ft alatt élők kaphassanak segítséget. A Fővárosban megpályázható 50 000 Ft lett évente, és hasonló összeg a kerületekben. Nagyon jó érzés, hogy elfogadta az Önkormányzat az Idősügyi Tanács javaslatát.

Létrehozta az Önkormányzat az Idősek Információs Pontját is, ahol önkénteseink is vállaltak munkát. Sok segítséget tudnak nyújtani a bennünket foglalkoztató kérdésekben.

Arról is szeretnék beszámolni, hogy az ELTE Idős Műhelyével együtt az Idős Stratégia részeként javaslattal éltünk az Integrált Szociális és Egészségügyi Rendszer modelljének bevezetésére.

Az új Ősz új feladatokat hoz, erről adunk számot a szeptemberi programunkban.

Az Országos Szövetség minden tagját szívesen látjuk bármelyik programunkon.

24 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

bottom of page