top of page

Erasmus+60


Tisztelt Harmadik Korú Hallgatóink!


Az ELTE Harmadik Kor Egyetemén már megismerkedhettek az Erasmus+ 60 projekttel, amelybe többen részt is vettek az előző, őszi félév során. Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk a projekt eddigi eredményeit és a soron következő rendezvényeket (Multiplier Event – március 31. online és/vagy személyesen; Hackhaton – április 18. online). A jelentkezésről és a rendezvényekről részletesen lentebb olvashatnak.


Az Erasmus+ 60 elnevezésű, KA2-es stratégiai partnerségi projekt, amelyben egyetemünk – az Eötvös Loránd Tudományegyetem – is aktívan részt vesz, egy rendkívül innovatív, a 60 éves és annál idősebb európai polgárokra összpontosító nemzetközi kezdeményezés, melynek alapvető célja ezen generáció aktív idősödésének támogatása, illetve az ezen keresztül történő nagyobb európai kohézió növelése.

A program első szakaszában számos kutatási és a gyakorlat fejlesztését támogató segédanyag jött létre, melyek megosztása és interaktív feldolgozása a közeljövőben megrendezésre kerülő rendezvények keretében valósul meg. Az alábbiakban ezeket szeretnénk röviden ismertetni az Önök számára!


Intergenerációs tanulással kapcsolatos szakirodalmi áttekintés

Az időskori tanulást támogatását célzó kezdeményezések, amelyek elsősorban az időskori aktív társadalmi részvétel elősegítésével támogatják a szépkorúak tanulását, az elmúlt évtizedekben világszerte jelentős figyelmet kaptak. Az időskori tanulás támogatásának egy lehetséges módja a generációk együttműködésén alapuló közös programok elősegítése.

Az Erasmus+60 KA2-es projekt keretében megvalósult kutatás alapvető célja az intergenerációs tanulás témáját taglaló eddigi szakirodalom feltérképezése volt. A tanulmány az alábbi linken érhető el: https://www.erasmusplus60.uvsq.fr/enhancing-lifelong-learning-through-intergenerational-learning


Intergenerációs tanulást támogató Toolkit

Az Erasmus+ 60 projektben tesztjelleggel valósult meg egy intergenerációs tanulási lehetőséget biztosító műhelysorozat 2022-ben. Az ELTE koordinációjában megvalósult programról készült videót az alábbiakban érhetik el:

Az ELTE mellett cseh és horvát felsőoktatási intézmények együttműködésében megvalósult program tanulságait a partnerek egy gyakorlati kézikönyvben foglalták össze, amely az alábbi linken érhető el: https://www.erasmusplus60.uvsq.fr/enhancing-lifelong-learning-through-intergenerational-learning


Multiplier Event 2023

Az Erasmus+ 60 projekt konzorciuma 2023. március 31-én multiplikátor rendezvényt szervez “How to provide educational offers for senior citizens on the university campus” címmel. Az angol nyelven megrendezendő eseménynek a brnoi (Cseh Köztársaság) Mendel Egyetem ad otthont hibrid formában, így a résztvevők személyesen vagy online is részt vehetnek rajta. A program során kollégáink, Dr. Kovács Zsuzsa és Gulyás Barnabás tartanak bemutatót az általuk vezetett programsorozat eredményeiről, illetve a kialakított Toolkit alkalmazásáról. Az eseménnyel és jelentkezéssel kapcsolatos további információ az alábbi linken érhető el: https://www.elte.hu/en/erasmus+_60_multiplier_event_about_intergenerational_education


Hackhaton 2023

A projekt egyik kiemelt célkitűzésének tekinti azt, hogy az említett korosztályt aktívan is bevonja az Erasmus+ keretein belül megrendezésre kerülő programokba. Ezen célból hirdeti meg a Lettországi Egyetem (Latvijas Universitate, Latvia) a 2023. április 18-án, online formában megrendezendő angol nyelvű Hackathon eseményt Third-age learning perspectives in modern society címmel. Minden szépkorú vagy ezen korosztály aktív idősödését támogató érdeklődőt szeretettel várunk, hogy a többi résztvevővel közösen megvitassák az időskori jólét, valamint az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek kérdéskörét, illetve szemügyre vegyék az időskorúak ezen tanulási folyamatokba való aktív bevonódásának különböző módjait!

A fenti témaköröket érintő workshopok duplán kerülnek megrendezésre, így arra kérik az esemény szervezői a résztvevőket, hogy lehetőség szerint két külön témát jelöljenek meg a jelentkezési lapon, amely az alábbi linken érhető el: https://www.elte.hu/en/erasmus+_60_hackathon

Programra való jelentkezés határideje: 2023. április 4.

A magyar résztvevők kérdéseinek megválaszolásáról, a Hackathon során történő támogatásukról Dr. Schiller Emese (schiller.emese@ppk.elte.hu) és Erdei Luca Alexa (erdei.luca@ppk.elte.hu) gondoskodnak, így bármilyen kérdés esetén nyugodtan forduljanak kollégáinkhoz!

Bízunk benne, hogy számíthatunk részvételére a szakmai programokon!


Üdvözlettel,

Az Erasmus+ 60 projekt munkatársai


61 megtekintés

Opmerkingen


bottom of page