top of page
  • Cikk

Knoll Emlékülés, 2014

Frissítve: 2020. febr. 21.



March 26, 2016

Az Országos Szövetség fennállásának 25 éves évfordulóján, 2014-ben Knoll Emlékülés - Aktív időskor címmel rendezett emléküléssel tisztelgett Knoll István munkássága előtt.


A Mafilm rendező-operatőre, a Filmhíradó munkatársa volt. 1970-ben a televízióban nyugdíjasműsort indított, 1970-1985 között rendezte is. 1979-1990 között a Hazafias Népfront Idősekkel Foglalkozó Bizottságának elnöke, valamint az Országos Tanács tagja volt. 1990-től a Nyugdíjasok Országos Érdekegyeztető Kamarájának ügyvivője, majd a Nyugdíjasok Országos Kamarájának, 1995–től a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke volt. 1990–től a Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke volt. 1993-tól a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat képviselője volt (MSZOSZ).


"Szövetségünket a vendéglátó Budapest XIII. kerület Önkormányzatának alpolgármestere, Holopné Schramek Kornélia asszony köszöntötte. Az önkormányzat budapesti szervezetünk együttműködő partnere, az idősekről való gondolkodása, kezdeményezéseik, megtett intézkedéseik példaértékűek. Köszöntője végén munkatársa, Karácsony Magdolna betolta az ötemeletes, ünnepi tortát. Vastaps fogadta a kedves szavakat, és a meglepetéstortát.


Az ünnepség keretében megemlékezünk alapítóinkról. Erre az alkalomra elkészült az a film, amivel Knoll Istvánnak, alapító elnökünknek állítunk emléket.

A 35 perces film felidézte Knoll István máig aktuális gondolatait, a jövőnek szóló üzeneteit, mindezt úgy, hogy megszólalt maga Knoll István és a munkásságából történt válogatásban, sok volt nyugdíjas és kolléga. A filmben olyanok is megszólaltak, akik a 30-40 évvel ezelőtti Magyarország nyugdíjasai voltak. Úgy beszéltek, mintha nem telt volna el közben az a pár évtized! Jól látszik, mennyire hasonló gondolatok foglalkoztatják a nyugdíjasokat! A filmkészítésében Knoll István volt kollégái, az MTVA Archívumának munkatársai is lelkesen vettek részt. Jó érzés volt azt tapasztalni, hogy sok év után is szeretettel és megbecsüléssel beszélnek róla.

Azok, akik nem lehettek ott az ünnepségen, nem maradtak le a filmről. Örömmel mondom el nektek, hogy a Szövetség minden megyének megvásárolta a film levetítésének a jogát egy alkalomra. Azt remélem, sokan meg fogjátok nézni, és úgy fogjátok szeretni ezt a filmet, mit azok, akik készítették, és akik az ünnepség keretében láthatták. A film hamarosan felkerül Szövetségünk honlapjára is. A filmvetítésen velünk volt Prof. Dr. Knoll Imre és kedves felesége is. Knoll Imre, István testvére őszintén meghatódott, hogy meghívtuk, és köszönte, hogy ápoljuk testvére emlékét.


A filmvetítést követően Striker Sándor egyetemi tanár tartott előadást az időskori tanulás lehetőségeiről, időszerűségéről. Az ünnepség keretében 30 főnek átadtuk a Knoll emléklapokat, díszokleveleket, ők azok, akik kiemelkedő munkát végeztek közösségünkért. A kitüntetettekre a megyei elnökségek tettek javaslatot."


Hegyesiné Orsós Éva, elnök összefoglalójából

5 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

bottom of page