top of page

Megkaptuk a nyugdíjkorrekciót ?!



NYUSZET közlemény


A kormányzat folyamatosan hangoztatja a költségvetés nyugdíjkiadásainak megugrását, ez azonban korántsem a megbecsülésünket jelzi. Az elmúlt évtizedben sikerült lecsökkenteni a GDP arányos nyugdíjkiadásokat a több mint 11%-ról 7,2%-ra.!!! A minimálbéresek jövőre két számjegyű emelésre számíthatnak, mi 6% emelést várhatunk, pedig már ma is a létminimum alatti nyugdíjat kap idős honfitársaink fele. Ezzel folytatódik a nyugdíjasok leszakadása az aktívaktól, amin tartósan a vegyes indexálás bevezetése, azonnal pedig egy valódi nyugdíjkorrekciós program elindítása segítene.

A kormány augusztus végén feladta a reményt, hogy megússzuk ezt az évet 15 %-os inflációval. Így köteles a különbözetet visszamenőleg kifizetni a nyugdíjasoknak. Az éves becsült nyugdíjas infláció 18,5 %, amely 3,1 %-os kiegészítő nyugdíjemelést tesz szükségessé. Ez megfelel a NYUSZET által hónapok óta követelt mértéknek. A kormány azonban továbbra sem hajlandó törleszteni az előző két évben keletkezett 1,5 %-os elmaradását, ami hiteltelenné teszi a kormányfő kijelentését, miszerint korrekten elszámolnak a nyugdíjasokkal.

Az októberi nyugdíjas infláció 9,1% volt, miáltal az 1-10. havi nyugdíjas infláció 20,7 %-ra csökkent. Ahhoz, hogy az éves nyugdíjas infláció a kormány által jelzett 18,5 legyen, a novemberi és decemberi nyugdíjas infláció átlaga 7,5%% kellene legyen.

Így nem zárható ki, hogy az éves emelés ebben az évben sem fogja fedezni az ez évi, tényleges infláció mértékét, a kormány adóssága nőni fog. A KSH ráadásul a két évvel ezelőtti nyugdíjas fogyasztási szerkezet alapján számol, de amikor a nyugdíjasok hitelezik 10 hónapon át az államot, amikor a két év alatt elszenvedett nyugdíjas infláció most is 30 % felett van(!), csak a legszükségesebbekre, mindenekelőtt a leginkább dráguló élelmiszerekre szűkül a fogyasztói kosarunk tartalma. Ezért követeljük a korrekt elszámolást.


Juhász László, a NYUSZET soros elnöke

31 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

bottom of page