top of page

Moszkva tér

Frissítve: 2021. ápr. 6.


Gondolataikba mélyedve, leszegett fejjel sietnek át a téren, épp csak hogy egymásba nem ütköznek. Tűz a nap, perzsel az aszfalt, sietni kell, el kell érni a villamost, fel kell szállni a buszra, át kell menni Pestre, be kell menni a henteshez, ki kell menni a piacra …

Más-más irányba haladnak, mozgásuk láthatatlan hálót sző a tér fölé.


Vannak, akik nem sietnek, szigetek ők a nyüzsgő áramlásban.

Nekik a téren van dolguk. Meg kell állítaniuk a gondolataikba merülve közlekedőket. Kapcsolatot kell velük teremteni. Hangos kiabálással vagy szelíd rábeszéléssel. Télen kesztyűt, nyáron kalapot, ünnepekkor kokárdát, gyertyát, csillagszórót árulnak. Van, aki andalító harmonikaszóval reméli meglágyítani az átrohanók szívét, megint mások hegedülnek vagy virágot árulnak, esetleg Jézus igéjét hirdetik. Ijedten rebbenek szét, ha megjelenik a yard.

Ülnek Makrisz Agamemnon Sellő nevű szökőkútja kávájának szélén és várakoznak. Itt fordult körbe valamikor az 58-os villamos, még a Sellő felbukkanásánál is régebben. A kör közepén állt a szögletes fejű óra. Később, amikor áthelyezték a metróállomás bejárata elé, sokak kedvenc találkahelye lett.


Bódékban, gombákban, sörözőkben, töredezett betonlépcsőkön virágzik a fekete kereskedelem. Sokatmondó graffitik versenyeznek egymással az omladozó betonfalakon, a villamosmegálló tövében hajléktalan hever.


2015 januárjában kezdődik a tér felújítása.

“A belső zóna kialakítása a téren áthaladó gyalogosok igényeihez igazodik. A fő mozgási irányokat komoly számítások és modellezések után határozták meg, ezeket pedig a burkolatba süllyesztett LED-es vezetőfények és fémcsíkok segítségével jelenítették meg… Az Építész Stúdió Kft. építészei és a Lépték-Terv tájépítészei megtisztították mindattól a térépítészeti guanótól a Kalefet, amely az elmúlt 40 év során rárakódott. Bódétlanították a legyező épületét, kidobták az esetleges, tákolt, funkciójukat vesztett építészeti elemeket … Nagyvonalúbb és letisztult teret hoztak létre, amelyeket apró dizájn szösszenetekkel tettek szerethetőbbé …”


2016 augusztusára a nap a már megújult Moszkva teret perzseli. Ezen a nyáron a tér levegőjét többféle vízjáték is hűti, zöldellő növénykazetták nőnek ki a tér burkolatából. Nem csoda tehát, ha a sietősen áthaladók és az árusok mellett megjelennek a ráérősen olvasgatók, napozók vagy egyszerűen csak bámészkodók is. Különleges kulisszául szolgál mindehhez a metróállomás legyező formájú kijárata előtt magasodó történeti térkép.


“A felújított Moszkva tér egyik legdominánsabb újdonsága lett ez a hatalmas alkotás, ami Pest-Buda 1823-as vaktérképét jeleníti meg. Az alkotás két szabálytalan alakú betonfalból áll, amelyek egymástól síkban elfordulnak. Az egyik Budát, a másik Pestet ábrázolja, középen a Dunával. A hatalmas beton-vaktérkép alapja egy 1823-as áttekintő célú katonai térkép. Az évszám kiderül a jobb alsó sarokból is. A Széll Kálmán téri műalkotás Baróthy Anna és a Szövetség 39 nevű csoport munkája.” Forrás: https://pestbuda.hu/cikk/20160322_pest_budai_vakterkep_betonba_ontve_a_szell_kalman_teren

Videóklip: Itt van a város https://www.youtube.com/watch?v=gu3Ylm8ZmKA


Havas Katalin egyéni klubtag


3Felfedező-Havas Katalin
.docx
Download DOCX • 14KB

29 megtekintés
bottom of page