top of page

Mozgásgyógyszer

Frissítve: 2021. jan. 11.


A Sikeres Öregedésért Egyesület célkitűzése, hogy a Pilates torna mindenki számára elérhető legyen. A gyakorlatok végezhetők kis csoportokban és egyénileg is.

A koronavírus járvány miatt a csoportos torna nehézségekbe ütközik, ezért egyesületünk online szolgáltatással igyekszik a mozgáshiány veszélyét elhárítani.

Akik szeretnék kipróbálni, igénybe vehetik ingyenes szolgáltatásunkat. Elkészítettük az Orsi- Pilates torna videóját.

Az érdeklődőknek nem kell mást tenni, mint írni egy e-mailt, „Kipróbálom” szöveggel, tarjosk@gmail.com címre.

Válaszul küldök egy linket, ami lehetővé teszi a videó idő független megtekintését.


Dr. Tar József elnök, Sikeres Öregedésért Egyesület


Öngyógyító Módszerek

A mozgásszegénység a fejlett világ járványa, a krónikus betegségek kialakulásának melegágya. Magyarországon a lakosság 77 százaléka gyakorlatilag inaktív (havonta három vagy kevesebb aktivitás). Az USA kormánya 2007-ben fogadta el a Mozgásgyógyszer programot (Exercise is Medicine, röviden EIM). Magyarország 2011-ben csatlakozott, és Európa más országaiban is elindították a mozgalmat. Cél a lakosság rendszeres testmozgásra szoktatása, az orvosok pedig a betegek vizsgálatát terjesszék ki a testmozgásra is, és receptre írjanak fel a célnak megfelelő testmozgást, továbbá rendszeresen ellenőrizzék a fittség alakulását.


A mozgásszegénység következményei

Már egy- két hét edzés kihagyás is jól észrevehető, csökken az erőnlét, az izomtömeg, romlik a hangulat. Ha tartóssá válik a mozgásszegénység, akkor az évek folyamán egymásra halmozódnak az egészséget károsító következmények.

A mozgásszervi bajok jól felismerhetően jelentkeznek. A porckopást (Artrózis) többek között az izmok gyengülése idézi elő. A jól fejlett izmok védik az ízületeket a túlterheléstől, biztosítják az ízületek stabilitását. A porckopás kockázatát a túlsúly tovább növeli. Fájdalmas éveknek, évtizedeknek nézhetünk elébe.

A csigolyák közötti porckorongok károsodnak, ha a gerinctámasztó izmok legyengülnek, romlik a testtartás, a hátfájás és a derékfájás mindennapi vendégünkké válik.

A csontritkulás hosszan tartó folyamat és végül fájdalmakhoz, a csigolyák összeomlásához vezethet. Rendszeres edzéssel nem csak az izmokat tornáztatjuk, hanem a csontokat is. Különösen fontos a forgók és az ágyéki gerinc csontsűrűségének megőrzése.

A testmagasság csökkenése igen jelentős lehet, 70 éves korig, akár a 10 centimétert is elérheti. A gerincet nyújtó és hajlító gyakorlatokkal, bőséges vízfogyasztással a testmagasság csökkenés, akár 80-90 éves korig, minimálisra csökkenthető. Látványos eredmény az időskori szálfa termet.

A sérülékenység növekedik a mozgáshiány miatti változásokkal, mint az erőnlét, a gyorsaság, a mozgékonyság csökkenése, a koordinációs és motorikus képességek romlása. Az időskori elesések kockázatának növekedése halálos veszedelmet jelenthet.

Más betegségek is leselkednek ránk a mozgásszegénység miatt: Szív-ér rendszeri betegségek, anyagcsere problémák (2-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma), stressz betegségek, az immunrendszer gyengülése.


A Pilates torna

A legjobb mozgásgyógyszerek egyikének megalkotása Joseph Pilates (1880-1967) nevéhez fűződik. Módszere az egész világban elterjedt. Gyermekkorában tüdőbetegségtől, angolkórtól, reumás láztól szenvedett. Eltökélt élni akarása, a mozgás iránti szerelme meghozta az eredményt. Túrázott, síelt, búvárkodott, tornagyakorlatokat végzett, minden idejét a mozgásnak szentelte. 14 éves korára minden betegségéből kigyógyult, teste anatómiai modellként szolgált a rajzolóknak. Az első világháború idején egy börtönkórházban dolgozott, ahol különleges szerkezetekkel és gyakorlatokkal segítette az ágyhoz kötött betegek gyógyulást. Itteni tapasztalatai alapozták meg világhírűvé vált tornagyakorlatait.

A legegyszerűbb változat a matracos Pilates torna, ami semmiféle segédeszközt nem igényel. A Pilates edzés a test megerősítésére, az izmok nyújtására és tónusba hozására kifejlesztett módszer. Hajlékony, erős, feszes izmok elérése válik lehetségessé, javul a test természetes mozgáskoordinációja, egyszerű, mindenki számára kivitelezhető gyakorlatokkal.

A torna bemelegítéssel kezdődik, a további gyakorlatokat földön fekve végezzük. Az izmok nyújtásán, erősítésén és a pontos légzésen van a hangsúly. A rövid és kevés (6-8) ismétlést folyamatos koncentrációval végezve lehetővé válik, hogy testünk hozzászokjon az új mozgásformákhoz. Heti három alkalommal végzett 45 perces, rendszeres tornával megjavíthatjuk a testtartásunkat, járásunk, mozgásunk lazábbá, gördülékenyebbé, kecsesebbé válik. Jelentősen csökkennek vagy teljesen megszűnnek a derékfájdalmak, ízületi fájdalmak. Megnő az önbizalmunk, fiatalabbnak érezzük magunkat.


Egy kis anatómia

Izomtónus: az izmok nyugalmi állapotú feszültségének meghatározó jelentősége van a testmozgásunkban. A vázizmok csak összehúzódásra képesek, aktív nyúlásra nem. A mozgásunkat az biztosítja, hogy minden izomnak ellentétpárja(i) vannak, és ezek összehúzódása eredményezi az izom nyúlását, és ezzel létrejön a mozgás. Az egészséges izom nyugalmi állapotban állandó hosszúságú. Ha valamelyik izom túlzottan feszessé válik, felborul az egyensúly. Az is egészségtelen, ha az izom túlzottan megnyúlik. A test egyenes tartását biztosító (antigravitációs) izmok különösen erősek, elégtelen izomtónus esetén hanyag testtartás alakul ki, ami már messziről elárulja az elégtelen edzettséget.

Izmok nyújtása: izmainkat és belső szerveinket erős kötőszöveti hártya (fascia) burkolja be, egész testet átfogó hálózatot alkot. Az izmok nyújtásakor az izmokkal együtt a fasciát is nyújtjuk. Ha napi nyolc órát ülünk, akkor testünk ehhez alkalmazkodik. Felálláskor az idegrendszer védekezése izomfeszültséget vált ki, ami fájdalmassá is válhat. A merevséget többször ismétlődő mozdulatokkal mérsékelni tudjuk, meg is szüntethetjük azáltal, hogy hozzászoktatjuk a szervezetünket az új mozgáshoz. A Pilates torna gyakorlatainál is nagyon fontos szerepe van a nyújtásnak.

Psoas (ágyékizom): összeköti a törzsünket az alsó végtagokkal. Az utolsó háti csigolyától és az ágyéki csigolyáktól ered, a csípőízület előtt elhaladva végül a combcsontra tapad. Egyik legfontosabb mélyizmunk, tartásunkra, járásunkra nagy hatást gyakorol. Ha sokat ülünk, megrövidül, nehézséget okoz a felállásnál, a görnyedt testtartást igyekszünk kiegyenesíteni, ami rossz testtartáshoz vezet. A rendszeres Pilates torna remekül karbantartja ezt az izmunkat is.

Core (központ): a törzsünket fűzőszerűen körülvevő izomrendszer, a gerinc stabilitását biztosítja, valamennyi mozgás kiinduló pontja, erőközpontnak is nevezik. Hozzá tartoznak: a medencefenék izmai, a hasizmok többsége, a gerincfeszítő izmok, a rekeszizom, de még a nagy farizom, a széles hátizom és a csuklyás izom is. Az izomrendszer egészséges tónusa nélkülözhetetlen a helyes testtartáshoz, mozdulataink koordinált kivitelezéséhez. A Pilates torna gyakorlatainál végig összpontosítani kell erre az izomcsoportra.



Dr. Tar József elnök

bottom of page