top of page

Művészek a XIII. kerületben


Kovács Margit keramikus

Hazai és külföldi iskolákban folytatott tanulmányokat: grafikát, porcelánfestést, kerámiát, szobrászatot. A korongozás technikáját és az érzékeny plasztikai formázást egyesítve tanulmányai után olyan alkotások sorát kezdte létrehozni melyek szerencsésen oldották fel a képző- és iparművészeti tradicionális műfajhatárokat. Alkotásai 1928-tól szerepeltek külföldi,és hazai kiállításokon, és mindig rangos díjakat kapott. Állandó kiállítások: Győr, Apáca-u. 1. Szentendre, Vastagh György-u. 1.

Kerületünkben a Pozsonyi-u. 1. sz. házban lakott és alkotott, egy alkotása a Hollán Ernő-u. 16. sz. ház Katona József-utcai oldalán látható.



Ruttkai Éva színművésznő

Egyike volt a legsikeresebb, legsokoldalúbb, színésznőknek , klasszikus, modern, tragédia, vígjáték… szóval mindent tudott. Gyakran mondott verset, énekelt sanzont. Szereplését háromévesen kezdte a Lakner-féle gyermek színházban. Színészmesterségre Makay Margit tanította. 1945-ben Jób Dániel a Vígszínházhoz szerződtette, később a Nemzeti Színházban is játszott, sok neves színésszel, többek között: Bajor Gizi, Somlai Artúr, Rátkai Márton, Olty Magda. Kerületünkben a Pozsonyi-u, - Kárpát-u. között van a Ruttkai Éva Park.



Havas Ferenc balettművész

12 évesen már táncolt az Operaház gyermek balettkarában. Az Állami Balettintézetben Nádasi Ferenc tanítványa volt. 1952-ben lett a Magyar Állami Operaház tagja, 1953 óta magántáncosa. Londonban nagy sikerrel léptek fel partnernőjével Lakatos Gabriellával a Fesztivál Balett társulatában. Moszkvában a Nagy Színház vendégszólistája. Táncolt Bordeaux-ban. 1974-ben a Grand Balett Classique de France tagja lett. 1977-ben balettmesteri diplomát szerzett. A Táncművészeti Főiskola tanára, 1999-től docense. Személyiségét kerületünkben a Mosoly-u. 38. sz. ház falán emléktábla őrzi, ahol gyermek és ifjúkori éveit töltötte.


Csepreghy Éva, Őszikék Nyugdíjas Klub tagja

2021.03.23.


Letölthető a beküldött pályamű

__03.23. Csepreghy Éva Kovács Margit-Ruttkai É.-Havas Ferenc
.pdf
Download PDF • 107KB


12 megtekintés
bottom of page