top of page

NYUSZET nyilatkozat

Frissítve: 2023. márc. 1.


A NYUGDÍJEMELÉS ÉS AZ INFLÁCIÓ KAPCSOLATÁRÓL (a NYUSZET nyilatkozata)

Jogszabály-módosítással kell garantálni, hogy a nyugdíjak emelése feleljen meg az inflációnak, azaz a nyugdíjak reálértéke ne csökkenjen! Ezért további 1,5 százalékkal kell megemelni a nyugdíjakat!

2021-22-ben a nyugdíjak reálértéke csökkent. 2021-ben az elmaradás 0,3%. 2022-ben a nyugdíjas árindex 15,2%-kal, a nyugdíjak csak 14%-kal emelkedtek. A nyugdíjak 1,5 %-kal alacsonyabbak, mintha 2021-22-ben az inflációnak megfelelően növekedtek volna.

A GDP nem 4, hanem 4,6%-kal növekedett, így a nyugdíjprémiumot nem 0,5-ös, hanem 1,1-es szorzóval kellett volna számolni, nem maximum 10.000, hanem maximum 22.000 Ft-ot kellett volna adni.

Mindez összesen közel 100 milliárd Ft veszteséget okozott a nyugdíjasoknak, ami személyenként átlagosan közel 40 ezer forintot jelent évente.

A nyugdíjak reálértékének megőrzését becsületbeli ügynek tekintjük. A NYUSZET ezért elvárja a kormánytól, hogy – ígérete betartása érdekében – törvénybengarantálja, hogy a nyugdíjak a tényleges inflációnak megfelelő mértékben emelkedjenek, vagyis ha a nyugdíjak emelése elmaradt a tényleges inflációtól, akkor tárgyév január elsejei visszamenőleges hatállyal pótlólagos emelésre kerüljön sor!

Az alacsony nyugellátásban részesülők helyzetének javítása érdekében

- Júniusban a várható nyugdíjas fogyasztói árindexnek megfelelően korrigálják a nyugdíjakat!

- Az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők – tekintettel az inflációra, az élelmiszerárak januári 44%-os emelkedésére – egyszeri 75.000 forintos támogatást kapjanak.



Letölthető NyUSZET nyilatkozat (hosszabb változata)

A NYUSZET nyilatkozata a nyugdíjemelés és az infláció kapcsolatáról

A NYUSZET nyilatkozata 2023.02.28.
.docx
Download DOCX • 17KB

Nyitókép: unsplash.com


15 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Meghívó

Ferge Zsuzsa szakmai örökségének nyomában szabadegyetem, 2 évad, 7. alkalom, 2024 április11 du. 5óra Az időstársadalmat érintő kérdések és problémák - kerekasztal-beszélgetés Felkért résztvevők - Szém

Legyen Ön is idősügyi szakértő! Kvíz

Kérjük töltse ki a tesztet. Ha 20 pontból legalább 15-öt elért, gratulálunk, Ön sokat tud az idősek helyzetéről, problémáiról. Köszönjük, hogy kitöltöti a tesztet.

bottom of page