top of page

Rózsa Nyugdíjas Klub, 2020


Tisztelt dr. Talyigás Katalin Elnök asszony! Nyugdíjasok" Életet az éveknek" Budapesti Egyesülete


Szíves tájékoztatásra küldöm a Rózsa Nyugdíjas Klub 2020. éves tevékenységének összefoglalóját.

Üdvözlettel: Tóthné Kata, Rózsa Nyugdíjas Klub vezetője


XVIII. kerületi Rózsa Nyugdíjas Klub 2020 évi tevékenységek összefoglalása


A Rózsa Nyugdíjas Klub civil társaság, 2019 évtől a XXI. századi igényeknek megfelelve, az érvényes jogszabályok betartásával folytatta éves programjainak megvalósítását. 2018 - ban megalkottuk az Alap Okirat és Működési szabályunkat, amely szerint azóta is működünk. Fontos hogy a döntések meghozatalában a 8 fős Vezetői csoport tagjai tevékenyen részt vesznek.


Székhely, immár 34 éve a XVIII. kerületi Rózsa Művelődési Ház, ahol heti rendszerességgel hétfői napokon 13 órától 15 óráig tartjuk a klub összejöveteleinket.


A 2020 év COVID járvány márciustól átírta az életünket. Mindenféle csoportos rendezvényünk felfüggesztésre került. Amikor lehetőséget kaptunk a nyitott szabadtéri gyülekezésre, akkor éltünk is vele. A Bókay kert adta lehetőségeket kihasználva, illetve a Tomory Múzeum kertjében tartottuk a klubnapjainkat.

· Elsődleges fontosságú volt, hogy megszerveztük a Rózsa Nyugdíjas Klub riadóláncát. Célja, hogy figyelemmel tudjuk kísérni az olyan tagjainkat is, akik nem rendelkeznek email címmel, és a közösségi hálójuk sincs. Ezen tagjaink zömében 80 felettiek. (40 fő)

 • Májusban a messenger-en létrehoztuk a Rózsa Nyugdíjas Klub zárt chet szobáját. Nagy nyomás volt már, hogy kitaláljunk valamit a kapcsolattartásra. A bezártság és az elszigetelődés egyre komolyabb értelmi gondokat eredményezett. Ezen a felületen 48 klubtaggal tudjuk a kapcsolatot tartani.

 • Októberben a Rózsa Nyugdíjas Klubnak elkészítettük a facebook csoportját. Célja, hogy a korlátozott találkozási lehetőségek miatt, a tagok nagyobb része időben értesüljön a programjainkról. Ezen a felületen is 52 klubtaggal tudjuk a kapcsolatot tartani.

Ezekkel az új virtuális felületekkel és a telefonos értesítésekkel elértük, hogy lehetőséget adtunk minden tagunknak arra, hogy kapcsolatba tudjon maradni a klubbal.

Nagyon fontos eredmény, hogy – a COVID kényszerítő hatására – a Rózsa Nyugdíjas tagok egyre jobban megfelelnek a XXI. század elvárásainak. Az Informatikai eszközök használata a mindennapjaink szerves része lett. (Asztali számítógépeket, laptopokat, okos telefonokat, tableteket használunk.) De tanulnivaló mindig lesz!

Létszám alakulása:

Tagdíjat 100 fő fizetett be;

85 év feletti tagok + 20 fő mentességet kapott a tagdíjfizetés alól.

Ennek ellenére fizetett - 3 fő tagdíjat, részösszeget fiz., betegség miatt + 1 fő

Összesen: 118 fő


Tagságunk összetétele:

90 év feletti tagunk: 9 fő 7,6 %

85 - 90 év feletti tagunk: 14 fő 11,9 %

80 - 85 év feletti tagunk: 17 fő 14,4 %

70 - 80 év feletti tagunk: 51 fő 43,2 %

60 - 70 év feletti tagunk: 27 fő 22,9 %

összesen: 118 fő 100,00 %

A tagságágunk létszámának csökkenése elsősorban a 2020 évi tagi hozzájárulási díj emelésének tudható be. A Közgyűlés 77,8 %-a szavazott az elfogadás mellett. (81 fő jelenlétével, ami a teljes 2019 évi tagság 61 %-át tette ki). Elsősorban azon nyugdíjasok nem kívántak tovább közénk tartozni, akik eleve több más nyugdíjas csoporthoz is fizetnek valamilyen hozzájárulást.

Az életkori összetétel szerint a tagok 66 % továbbra is a 80 év alatti tagok összessége adja, ami azt is mutatja, hogy a nyugdíjas társadalom fiatal csoportjához tartozunk! Ezzel azt is elértük, hogy az idősebb korosztályt „húzzuk” magunkkal az aktivitás területén. 85 év felett ingyenes a klubtagság. De vannak olyanok ebben a korcsoportban, akik ennek ellenére is befizették a tagi hozzájárulási díjat.


2020 évben a Rózsa Nyugdíjas Klub 57 klubnapot vagy klubnap jellegű programot szervezett.

 • 2020 évben zárt helyen, 8 klubnapot tartottunk átlag 65 résztvevővel. Ami azt is jelenti, hogy a tagság 55 % - a rendszeresen megjelent a Rózsa Művelődési házban megtartott klubnapunkon. Ez a teljesítmény 7 %-os emelkedést mutat. Ha a létszám csökkenést is figyelembe vesszük, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a 2020 évben a tagság, sokkal nagyobb intenzitással vett részt a klubéletbe, mint az előző években. Egyre jobban körvonalazódik egy 50-60 főből álló csapat, akik teljes erőbedobással tevékenykednek a közösségünk érdekében. Igazán kiváló ez a teljesítmény!

 • 2020 évben a szabadban, 7 klubnapot tartottunk átlag 42 résztvevővel. Ezt a viszonyszámot is abban a megvilágításban kell nézni, hogy akkor már javában benne voltunk a vírusjárvány közepében, de még lehetett szabad területen gyülekezni. Így is a tagság 36 % - a eljött a Bókay Kertbe a találkozásokra.

 • 2020 évi Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának pályázata A civil szervezetek támogatására elnyertünk 240.000.- forintot. Sajnos ezt a 12,5 %-kal magasabb támogatást sem tudtuk a járvány miatt felhasználni, annak ellenére, hogy az Önkormányzat kivételes segítséget, lehetőséget nyújtott, a módosított felhasználásra is. Decemberben visszafizetésre került 200.000.- Ft A fennmaradó 40.000.- Ft összeget az Énekkar programjaira kaptuk. Szerencsénkre beleírtuk a pályázatba a fellépőruha vásárlást is, így a szoknyákat meg tudtuk vásárolni. A pályázatot 2021 januárjában elszámoltuk.

 • 2020 évben 15 klubnapból 3 klubnapon, szerveztünk műsoros rendezvényt. Rózsa Művelődési házban januárban a Magyar Kultúra Napjáról emlékeztünk meg; februárban a Biztonságos Internet használatról hallhattunk előadást; A Tomory Múzeum kertjében augusztusban a Kenyérünnep műsoros klubnapot 50 fő részvételével rendeztük meg. (létszám korlátozás miatt)

 • 2020 évben a virtuális térben, 27 ”klubnapot „ (messengeren) tartottunk, átlag 25 fő beszélgető partnerrel. Az első hetekben minden nap beszélgettünk. Ez a gyakoriság később ritkult, a személyes találkozási lehetőségek miatt. Szeptembertől a hétfői klubnapok időpontját jelöltük ki trécselésre, az időszerű hírek átadására. 13,00 és 16,00 óra között.

 • 2020 évben a facebook közösségi oldalon, 10 ünnepi videós programot és egyéb összeállítást készítettünk klubtagjaink számára. Ezekről a programokról „normális” esetben (vírusmentes időben) a klubfoglalkozások keretében szoktunk megemlékezni. Március 15 ünnepi videó összeállítás a facebookon, COVID ról a mindennapi védekezés összeállítás a facebookon, Húsvéti videó a facebookon, Bűnmegelőzési tájékoztató közzététele a facebookon, Anyák napi videó a facebookon, Madarak fák napja videó összeállítás a facebookon, Trianon 100 videó megemlékezés a facebookon, Idősek világnapja videó a facebookon.


 • 2020.10.22. létrehoztuk a Rózsa Nyugdíjas Klub facebook csoportját; 56-os megemlékezés Dr. Tóth József tanár úr előadása facebook csoportban, Karácsonyi videó a facebook csoportban. • 2020 évben 47 egyéb saját szervezésű programot kiviteleztünk. Énekkari próbák: Minden klubnapon 11,00-12,30 között tartottunk. 2020 évben 16 alkalommal tudott próbát tartani az Énekkar. A Rózsa Művelődési házban 8 alkalommal a klubnap előtt átlag 8 fő részvételével. A Tomory Múzeum „múzeum sarok” helyiségében 6 alkalommal átlag 8 fő részvételével. Bókay Kert szabadtéri színpadán 2 alkalommal átlag 8 fő részvételével.


 • 2020 évben a Rózsa Nyugdíjas Klub vezetősége (8 fő) 6 alkalommal tartott megbeszélést. A Rózsa Művelődési házban 3 alkalommal a klubnap előtt átlag 8 fő részvételével. A Tomory Múzeum kertjében 1 alkalommal átlag 8 fő részvételével. Bókay Kert szabadtéri színpadán 2 alkalommal átlag 6 fő részvételével.


 • A Rózsa Művelődési házban 9 alkalommal tartottunk egyéb programokat Tánc próba 7 alkalommal rendeztünk, átlag 15 fő részvételével. Zenés összejövetelek 2 alkalommal rendeztünk átlag 50 fő megjelenésével. Farsangi bál a Rózsa Művelődési házban /Arató bál Kondor B. Közösségi Házban


 • Külső helyszíni programjaink: Budapest épületlátogatás: Január és februárban; átlag 43 fő részvételével. Millennium Háza Posta Múzeum; Benczúr ház Zenés vacsora júliusban és augusztusban Tündér kert étterem teraszán átlag 12 fő részvételével. Városlátogatás: augusztusban Székesfehérváron 10 tagtársunkkal kirándultunk. 3 napos kirándulás: februárban Nagyatádon, disznótoros rendezvényen, 13 fővel jártunk; 1 napos kirándulások: 3 alkalommal; átlag 29 fő részvételével Júniusban, a Soroksári Arborétumban idegenvezetéssel, tettünk sétát. Júliusban a Merzse mocsár rejtelmeit idegenvezetéssel, fedeztük fel. Július végén a XIV. kerületi Japánkertet idegenvezetéssel, barangoltuk be. Bográcsozás: 2 alkalommal (06. és 07.hónapban) a Bélatelep Tündeparkba 50 + 50 klubtársunk részvételével rendeztük meg. Egészségügyi séta: 3 alkalommal sikerült megrendezni. A korlátozások bevezetésével, kijelöltük a Bókay kertet erre a célra. Kimondottan csak rövid 1 órás sétáról volt szó, jó környezetben. Ezen átlag 10 fő vett részt.

 • 2020 évben 4 más által szervezett programon vettünk részt. „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége szervezésében: 2020. 03-06. Pótszilveszter Harkányban 7 fővel jelentünk meg. Februárban a Közlekedésbiztonsági Társ. vetélkedőjén K. Csilla vezetésével (a XVIII. kerületi Rendőr kapitányság) 7 tagtásunkkal játszottunk. Énekkarunk februárban a KOTA minősító versenyen Bronz fokozatot kapott. 12 fő szerepelt. „Életet az Éveknek” Országos Szövetség és partnere a Richter Gedeon Zrt. szervezésében a „Híd a generációk között” Budapesti területi versenyén (104 fő, vagy is 52 csapat résztelével) a Rózsa Nyugdíjas Klub /anya – lánya/ versenyben I. és a III. helyezést nyerte el.


A Rózsa Nyugdíjas Klub tagjai a 2020 évben 108 különböző programon vettek részt.

Munkanapokkal / hétköznapokkal számolva 254 munkanapból 108 napon együtt voltunk, tanultunk, művelődtünk, kirándultunk, sportoltunk.


A közösségi időtöltésünk 42,5 % - os cselekvési kedvet mutat.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 180 program részvételt nem értük el, de tudatosan használtuk ki a járvány adta lehetőségeket. A személyes találkozások helyett a virtuális térben mozogtunk sokkal többet.

Új lehetőségeket kerestünk annak érdekében, hogy a tagjainkkal a kapcsolatot folyamatosan tartani tudjuk. Riadólánc és a virtuális klubnap.

A pandémia miatti a bezártság, elszigeteltség az idős embereket eléggé megviselte. Már jelentkezett tagjaink körében is a depresszió, és a pánikbetegség. A mozgás hiánya pedig a súlygyarapodást hozott, ennek egyenes következménye az lett, hogy fokozódtak az ízületi gondok. Mind ezek feloldására, ellensúlyozására emailban, facebookon és a messengeren folyamatosan bombáztuk ötletekkel a tagságot. Torna lehetőségekről, hangos könyvekről, virtuális színházi előadásokról, mozi filmekről, virtuális múzeumi látogatásokról. stb.


A Rózsa Nyugdíjas Klubot a 2020 évben is több alkalommal kereste meg a kerületi média.

Ezt a kiemelt figyelmet már két éve élvezzük. Nagyon fontos a klubunk számára, hiszen a kerületben élő nyugdíjasok, (akik nem kevesen vannak) így tudták nyomon követni a Rózsa Nyugdíjas Klubban zajló tevékenységet.

 • 2020.01.16.-án a TV18 beszámolt a Karácsonyi ünnepünkről.

 • 2020.06.25.-én a TV18 kerületi televízió beszélgetős műsorába hívtak meg bennünket. Itt, egy órában alkalmunk nyílt bemutatni klubunk hogyan reagált a COVID helyzetre.

 • 2020.07.14.-én a Bókay kertben tartott klubnapunkról adott hírt a kerületi média.

 • 2020.09.04.-én az Arató bálunk fergeteges bulija került a kerületi tv adásában.

 • 2020.12.01.-én a TV18 ismét kíváncsi volt arra, hogy hogyan bírjuk a COVID járvány második hullámát.

Sajnos vannak olyan felvételek, melyeket (valami technikai probléma miatt) nem tudtunk megkapni. Így nem kerülhetnek dokumentálásra a Rózsa Nyugdíjas Klub történeti archívumába.

Tavalyi terveink megvalósítása érdekében 2020 évben 6 alkalommal voltunk az Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetőinél. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy méltón képviseljük tagjaink érdekeit.

 • 2020.01.28. Szaniszló S. Polgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.03.17. Ferenc I. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.07.09. Somody L. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.08.17. Somody L. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.10.14. Ferenc I. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.10.21. Szaniszló S. Polgármester úrnál megbeszélés Tóth


Köszönjük a segítséget, hogy be tudtunk kapcsolódni a „karórás házi segítségnyújtás” rendszerbe. Decemberben egy társunk már meg is kapta az órát. Januárban pedig még hárman fogják megkapni.

Vannak még meg nem valósult terveink. Reméljük, hogy a 2021 évben ezeket be tudjuk indítani, illetve be tudjuk fejezni.

Reméljük, és kérjük, hogy a 2021 évbe is a lehetőségekhez képest megkapjuk a legtöbb Önkormányzati támogatást.


Budapest, 2021.01.20.


Tóth Jánosné Kata, Klubvezető


277 megtekintés
bottom of page