top of page

Rózsa Nyugdíjas Klub, 2020


Tisztelt Hegyesiné Orsós Éva Elnök asszony! Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége

Tisztelt dr. Talyigás Katalin Elnök asszony! Nyugdíjasok" Életet az éveknek" Budapesti Egyesülete


Szíves tájékoztatásra küldöm a Rózsa Nyugdíjas Klub 2020. éves tevékenységének összefoglalóját.

Üdvözlettel: Tóthné Kata, Rózsa Nyugdíjas Klub vezetője


XVIII. kerületi Rózsa Nyugdíjas Klub 2020 évi tevékenységek összefoglalása


A Rózsa Nyugdíjas Klub civil társaság, 2019 évtől a XXI. századi igényeknek megfelelve, az érvényes jogszabályok betartásával folytatta éves programjainak megvalósítását. 2018 - ban megalkottuk az Alap Okirat és Működési szabályunkat, amely szerint azóta is működünk. Fontos hogy a döntések meghozatalában a 8 fős Vezetői csoport tagjai tevékenyen részt vesznek.


Székhely, immár 34 éve a XVIII. kerületi Rózsa Művelődési Ház, ahol heti rendszerességgel hétfői napokon 13 órától 15 óráig tartjuk a klub összejöveteleinket.


A 2020 év COVID járvány márciustól átírta az életünket. Mindenféle csoportos rendezvényünk felfüggesztésre került. Amikor lehetőséget kaptunk a nyitott szabadtéri gyülekezésre, akkor éltünk is vele. A Bókay kert adta lehetőségeket kihasználva, illetve a Tomory Múzeum kertjében tartottuk a klubnapjainkat.

· Elsődleges fontosságú volt, hogy megszerveztük a Rózsa Nyugdíjas Klub riadóláncát. Célja, hogy figyelemmel tudjuk kísérni az olyan tagjainkat is, akik nem rendelkeznek email címmel, és a közösségi hálójuk sincs. Ezen tagjaink zömében 80 felettiek. (40 fő)

 • Májusban a messenger-en létrehoztuk a Rózsa Nyugdíjas Klub zárt chet szobáját. Nagy nyomás volt már, hogy kitaláljunk valamit a kapcsolattartásra. A bezártság és az elszigetelődés egyre komolyabb értelmi gondokat eredményezett. Ezen a felületen 48 klubtaggal tudjuk a kapcsolatot tartani.

 • Októberben a Rózsa Nyugdíjas Klubnak elkészítettük a facebook csoportját. Célja, hogy a korlátozott találkozási lehetőségek miatt, a tagok nagyobb része időben értesüljön a programjainkról. Ezen a felületen is 52 klubtaggal tudjuk a kapcsolatot tartani.

Ezekkel az új virtuális felületekkel és a telefonos értesítésekkel elértük, hogy lehetőséget adtunk minden tagunknak arra, hogy kapcsolatba tudjon maradni a klubbal.

Nagyon fontos eredmény, hogy – a COVID kényszerítő hatására – a Rózsa Nyugdíjas tagok egyre jobban megfelelnek a XXI. század elvárásainak. Az Informatikai eszközök használata a mindennapjaink szerves része lett. (Asztali számítógépeket, laptopokat, okos telefonokat, tableteket használunk.) De tanulnivaló mindig lesz!

Létszám alakulása:

Tagdíjat 100 fő fizetett be;

85 év feletti tagok + 20 fő mentességet kapott a tagdíjfizetés alól.

Ennek ellenére fizetett - 3 fő tagdíjat, részösszeget fiz., betegség miatt + 1 fő

Összesen: 118 fő


Tagságunk összetétele:

90 év feletti tagunk: 9 fő 7,6 %

85 - 90 év feletti tagunk: 14 fő 11,9 %

80 - 85 év feletti tagunk: 17 fő 14,4 %

70 - 80 év feletti tagunk: 51 fő 43,2 %

60 - 70 év feletti tagunk: 27 fő 22,9 %

összesen: 118 fő 100,00 %

A tagságágunk létszámának csökkenése elsősorban a 2020 évi tagi hozzájárulási díj emelésének tudható be. A Közgyűlés 77,8 %-a szavazott az elfogadás mellett. (81 fő jelenlétével, ami a teljes 2019 évi tagság 61 %-át tette ki). Elsősorban azon nyugdíjasok nem kívántak tovább közénk tartozni, akik eleve több más nyugdíjas csoporthoz is fizetnek valamilyen hozzájárulást.

Az életkori összetétel szerint a tagok 66 % továbbra is a 80 év alatti tagok összessége adja, ami azt is mutatja, hogy a nyugdíjas társadalom fiatal csoportjához tartozunk! Ezzel azt is elértük, hogy az idősebb korosztályt „húzzuk” magunkkal az aktivitás területén. 85 év felett ingyenes a klubtagság. De vannak olyanok ebben a korcsoportban, akik ennek ellenére is befizették a tagi hozzájárulási díjat.


2020 évben a Rózsa Nyugdíjas Klub 57 klubnapot vagy klubnap jellegű programot szervezett.

 • 2020 évben zárt helyen, 8 klubnapot tartottunk átlag 65 résztvevővel. Ami azt is jelenti, hogy a tagság 55 % - a rendszeresen megjelent a Rózsa Művelődési házban megtartott klubnapunkon. Ez a teljesítmény 7 %-os emelkedést mutat. Ha a létszám csökkenést is figyelembe vesszük, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a 2020 évben a tagság, sokkal nagyobb intenzitással vett részt a klubéletbe, mint az előző években. Egyre jobban körvonalazódik egy 50-60 főből álló csapat, akik teljes erőbedobással tevékenykednek a közösségünk érdekében. Igazán kiváló ez a teljesítmény!

 • 2020 évben a szabadban, 7 klubnapot tartottunk átlag 42 résztvevővel. Ezt a viszonyszámot is abban a megvilágításban kell nézni, hogy akkor már javában benne voltunk a vírusjárvány közepében, de még lehetett szabad területen gyülekezni. Így is a tagság 36 % - a eljött a Bókay Kertbe a találkozásokra.

 • 2020 évi Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának pályázata A civil szervezetek támogatására elnyertünk 240.000.- forintot. Sajnos ezt a 12,5 %-kal magasabb támogatást sem tudtuk a járvány miatt felhasználni, annak ellenére, hogy az Önkormányzat kivételes segítséget, lehetőséget nyújtott, a módosított felhasználásra is. Decemberben visszafizetésre került 200.000.- Ft A fennmaradó 40.000.- Ft összeget az Énekkar programjaira kaptuk. Szerencsénkre beleírtuk a pályázatba a fellépőruha vásárlást is, így a szoknyákat meg tudtuk vásárolni. A pályázatot 2021 januárjában elszámoltuk.

 • 2020 évben 15 klubnapból 3 klubnapon, szerveztünk műsoros rendezvényt. Rózsa Művelődési házban januárban a Magyar Kultúra Napjáról emlékeztünk meg; februárban a Biztonságos Internet használatról hallhattunk előadást; A Tomory Múzeum kertjében augusztusban a Kenyérünnep műsoros klubnapot 50 fő részvételével rendeztük meg. (létszám korlátozás miatt)

 • 2020 évben a virtuális térben, 27 ”klubnapot „ (messengeren) tartottunk, átlag 25 fő beszélgető partnerrel. Az első hetekben minden nap beszélgettünk. Ez a gyakoriság később ritkult, a személyes találkozási lehetőségek miatt. Szeptembertől a hétfői klubnapok időpontját jelöltük ki trécselésre, az időszerű hírek átadására. 13,00 és 16,00 óra között.

 • 2020 évben a facebook közösségi oldalon, 10 ünnepi videós programot és egyéb összeállítást készítettünk klubtagjaink számára. Ezekről a programokról „normális” esetben (vírusmentes időben) a klubfoglalkozások keretében szoktunk megemlékezni. Március 15 ünnepi videó összeállítás a facebookon, COVID ról a mindennapi védekezés összeállítás a facebookon, Húsvéti videó a facebookon, Bűnmegelőzési tájékoztató közzététele a facebookon, Anyák napi videó a facebookon, Madarak fák napja videó összeállítás a facebookon, Trianon 100 videó megemlékezés a facebookon, Idősek világnapja videó a facebookon.


 • 2020.10.22. létrehoztuk a Rózsa Nyugdíjas Klub facebook csoportját; 56-os megemlékezés Dr. Tóth József tanár úr előadása facebook csoportban, Karácsonyi videó a facebook csoportban. • 2020 évben 47 egyéb saját szervezésű programot kiviteleztünk. Énekkari próbák: Minden klubnapon 11,00-12,30 között tartottunk. 2020 évben 16 alkalommal tudott próbát tartani az Énekkar. A Rózsa Művelődési házban 8 alkalommal a klubnap előtt átlag 8 fő részvételével. A Tomory Múzeum „múzeum sarok” helyiségében 6 alkalommal átlag 8 fő részvételével. Bókay Kert szabadtéri színpadán 2 alkalommal átlag 8 fő részvételével.


 • 2020 évben a Rózsa Nyugdíjas Klub vezetősége (8 fő) 6 alkalommal tartott megbeszélést. A Rózsa Művelődési házban 3 alkalommal a klubnap előtt átlag 8 fő részvételével. A Tomory Múzeum kertjében 1 alkalommal átlag 8 fő részvételével. Bókay Kert szabadtéri színpadán 2 alkalommal átlag 6 fő részvételével.


 • A Rózsa Művelődési házban 9 alkalommal tartottunk egyéb programokat Tánc próba 7 alkalommal rendeztünk, átlag 15 fő részvételével. Zenés összejövetelek 2 alkalommal rendeztünk átlag 50 fő megjelenésével. Farsangi bál a Rózsa Művelődési házban /Arató bál Kondor B. Közösségi Házban


 • Külső helyszíni programjaink: Budapest épületlátogatás: Január és februárban; átlag 43 fő részvételével. Millennium Háza Posta Múzeum; Benczúr ház Zenés vacsora júliusban és augusztusban Tündér kert étterem teraszán átlag 12 fő részvételével. Városlátogatás: augusztusban Székesfehérváron 10 tagtársunkkal kirándultunk. 3 napos kirándulás: februárban Nagyatádon, disznótoros rendezvényen, 13 fővel jártunk; 1 napos kirándulások: 3 alkalommal; átlag 29 fő részvételével Júniusban, a Soroksári Arborétumban idegenvezetéssel, tettünk sétát. Júliusban a Merzse mocsár rejtelmeit idegenvezetéssel, fedeztük fel. Július végén a XIV. kerületi Japánkertet idegenvezetéssel, barangoltuk be. Bográcsozás: 2 alkalommal (06. és 07.hónapban) a Bélatelep Tündeparkba 50 + 50 klubtársunk részvételével rendeztük meg. Egészségügyi séta: 3 alkalommal sikerült megrendezni. A korlátozások bevezetésével, kijelöltük a Bókay kertet erre a célra. Kimondottan csak rövid 1 órás sétáról volt szó, jó környezetben. Ezen átlag 10 fő vett részt.

 • 2020 évben 4 más által szervezett programon vettünk részt. „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége szervezésében: 2020. 03-06. Pótszilveszter Harkányban 7 fővel jelentünk meg. Februárban a Közlekedésbiztonsági Társ. vetélkedőjén K. Csilla vezetésével (a XVIII. kerületi Rendőr kapitányság) 7 tagtásunkkal játszottunk. Énekkarunk februárban a KOTA minősító versenyen Bronz fokozatot kapott. 12 fő szerepelt. „Életet az Éveknek” Országos Szövetség és partnere a Richter Gedeon Zrt. szervezésében a „Híd a generációk között” Budapesti területi versenyén (104 fő, vagy is 52 csapat résztelével) a Rózsa Nyugdíjas Klub /anya – lánya/ versenyben I. és a III. helyezést nyerte el.


A Rózsa Nyugdíjas Klub tagjai a 2020 évben 108 különböző programon vettek részt.

Munkanapokkal / hétköznapokkal számolva 254 munkanapból 108 napon együtt voltunk, tanultunk, művelődtünk, kirándultunk, sportoltunk.


A közösségi időtöltésünk 42,5 % - os cselekvési kedvet mutat.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 180 program részvételt nem értük el, de tudatosan használtuk ki a járvány adta lehetőségeket. A személyes találkozások helyett a virtuális térben mozogtunk sokkal többet.

Új lehetőségeket kerestünk annak érdekében, hogy a tagjainkkal a kapcsolatot folyamatosan tartani tudjuk. Riadólánc és a virtuális klubnap.

A pandémia miatti a bezártság, elszigeteltség az idős embereket eléggé megviselte. Már jelentkezett tagjaink körében is a depresszió, és a pánikbetegség. A mozgás hiánya pedig a súlygyarapodást hozott, ennek egyenes következménye az lett, hogy fokozódtak az ízületi gondok. Mind ezek feloldására, ellensúlyozására emailban, facebookon és a messengeren folyamatosan bombáztuk ötletekkel a tagságot. Torna lehetőségekről, hangos könyvekről, virtuális színházi előadásokról, mozi filmekről, virtuális múzeumi látogatásokról. stb.


A Rózsa Nyugdíjas Klubot a 2020 évben is több alkalommal kereste meg a kerületi média.

Ezt a kiemelt figyelmet már két éve élvezzük. Nagyon fontos a klubunk számára, hiszen a kerületben élő nyugdíjasok, (akik nem kevesen vannak) így tudták nyomon követni a Rózsa Nyugdíjas Klubban zajló tevékenységet.

 • 2020.01.16.-án a TV18 beszámolt a Karácsonyi ünnepünkről.

 • 2020.06.25.-én a TV18 kerületi televízió beszélgetős műsorába hívtak meg bennünket. Itt, egy órában alkalmunk nyílt bemutatni klubunk hogyan reagált a COVID helyzetre.

 • 2020.07.14.-én a Bókay kertben tartott klubnapunkról adott hírt a kerületi média.

 • 2020.09.04.-én az Arató bálunk fergeteges bulija került a kerületi tv adásában.

 • 2020.12.01.-én a TV18 ismét kíváncsi volt arra, hogy hogyan bírjuk a COVID járvány második hullámát.

Sajnos vannak olyan felvételek, melyeket (valami technikai probléma miatt) nem tudtunk megkapni. Így nem kerülhetnek dokumentálásra a Rózsa Nyugdíjas Klub történeti archívumába.

Tavalyi terveink megvalósítása érdekében 2020 évben 6 alkalommal voltunk az Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetőinél. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy méltón képviseljük tagjaink érdekeit.

 • 2020.01.28. Szaniszló S. Polgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.03.17. Ferenc I. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.07.09. Somody L. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.08.17. Somody L. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.10.14. Ferenc I. Alpolgármester úrnál megbeszélés Banai Tóth

 • 2020.10.21. Szaniszló S. Polgármester úrnál megbeszélés Tóth


Köszönjük a segítséget, hogy be tudtunk kapcsolódni a „karórás házi segítségnyújtás” rendszerbe. Decemberben egy társunk már meg is kapta az órát. Januárban pedig még hárman fogják megkapni.

Vannak még meg nem valósult terveink. Reméljük, hogy a 2021 évben ezeket be tudjuk indítani, illetve be tudjuk fejezni.

Reméljük, és kérjük, hogy a 2021 évbe is a lehetőségekhez képest megkapjuk a legtöbb Önkormányzati támogatást.


Budapest, 2021.01.20.


Tóth Jánosné Kata, Klubvezető


207 megtekintés
bottom of page