top of page

Ars Sacra Fesztivál


Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. szeptember 4-12. között a fesztivál minden programja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a tarlatv@mnm.hu e-mail címen lehet.


  • Premontreiek 900 - szubjektív rendi tárlatvezetés 2021. szeptember 4. 11 óra. A Premontreiek 900 kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetéseken az érdeklődők a mai premontrei rendtagok egyéni szemszögéből tekinthetik meg a műveket. A rend kilencszáz éves örökségének egy-egy szeletére tekintve számtalan történet, anekdota, rendi hagyomány, személyes élmény és gondolat kerülhet a felszínre. A rendi tárlatvezetések célja az, hogy a műtárgyakon keresztül a premontreiek lelkiségéhez és karizmájához is közelebb kerülhessenek a látogatók. A tárlatvezetést tartja: Rácz D. Ignác O.Praem. (Csornai Premontrei Prépostság)


  • „Bonae memoriae…” 2021. szeptember 7. | 16:00 óra A késő római kori anyagi kultúra részét képezik az "ókeresztény" vonatkozású leletek. Miért tekinthetőek különlegesnek a Szombathelyen talált sírtáblák? Milyen épülethez tartozhattak a Krisztus-monogramot képező lámpafüggő elemek? Tárlatvezetésünkön többek között ezen kérdésekre is választ kaphat. Hazánk dunántúli területére esik az egykori római Pannonia tartomány jelentős része. A rómaiak számára stratégiailag kiemelten fontos térség gazdaságilag felívelő időszakokat eredményezett, a katonai táborok világán túlmenően a városi élet is virágzásnak indult. A katonaság, részben a messzi helyekről idevezényelt egységeknek köszönhetően, számos keleti eredetű vallást honosított meg, melyek emlékei régészeti leletek formájában ma is felbukkannak.


  • Hit a hatalom árnyékában 2021. szeptember 10. 16 óra. Vallás, mágia, csoda, szerelem, költészet, boszorkányok és sorscsapások, valódi műkincsek és valósnak hitt mesteri hamisítványok nyomába eredünk a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetésén. A hit a hatalom eszközévé válhat, amire számos példát láthattunk a történelem során, azonban a hit eszköze nem a hatalom. „Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek Ura.” Zakariás 4., 6. vers. A múzeumban kiállított egyházi vonatkozású tárgyakon keresztül mutatjuk be, hogyan jelent meg ez a két fogalom a Kárpát-medence történelmében, a Seuso-kincsektől egészen a 20. századig.

  • Kurátori tárlatvezetés a "Premontreiek 900" kiállításban 2021. szeptember 11., 11:00 óra A Premontreiek 900 című kiállítás a rendi gimnáziumok egykori szertáraiból válogatott tárgyakon és könyveken keresztül idézi fel a 19–20. századi oktatás jelentőségét. A premontreiek a 19. század elején váltak oktatórenddé, ezt követően pedig kiváló gimnáziumokat építettek fel, amelyek a magyar kultúra és tudomány meghatározó intézményei lettek. Kusler Ágnes kurátori tárlatvezetésén pedig az érdeklődők a premontrei gimnáziumok történetét is megismerhetik.


  • Ó, ki ez oltáron kenyér színe alatt…” 2021. szeptember 11., 15 óra. Vezetésünk során arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen célt szolgáltak a legnagyobb művészi gonddal készült egyházi műtárgyak. Közös utunkon végigjárjuk a magyar történelem hosszú évszázadait a kereszténység megjelenésétől egészen az 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusig. Mit tudunk, és mit tapasztalhatunk meg a középkori egyház pompájáról? Hogyan forgatták fel hitbéli kérdések a kora újkori Európát? Milyen következményekkel járt az új ideák, vélekedések térnyerése – és vajon hatással vannak-e mindennapjainkra?

  • A kereszt útja 2021. szeptember 12., 11 óra. A tárlatvezetés során a kereszt szimbólumának útját, a különböző kultúrákban való felbukkanását követhetjük nyomon a Magyar Nemzeti Múzeum állandó régészeti kiállításában. A 2. századtól a kereszténység egyre nagyobb teret hódított magának a Római Birodalom keretein belül. Ugyanakkor a birodalom határait ostromló barbár népek körében is ismertté vált, akik rendre átvették az új vallás egyes elemeit.

Címfotó: mnm.hu

5 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Budapest Másképp, 2024

Kedves Klubvezetők! Következő sétánk mottója: "Egy régi mániám..." Téma: A Stefánia út és környékének látnivalói Folytatjuk a Stefánia út felfedezését: Most a páros oldalát fogjuk bejárni, elkalandozv

Comments


bottom of page