Könyvklub 2022

Frissítve: júl. 26.


Kedves Könyvbarátunk a Márai Sándor Könyvtárban (I. Krisztina Körút 87-91.) a hónap utolsó keddjén 16 órai találkozókon várunk ősszel is.

Szeptember 27-i klub találkozón

Pataki Éva, Ami elveszett...(Libri 2010) c. könyvéről beszélgetünk az író jelenlétében.


Belső utazásra hív ez a regény,békeidők és vészkorszakok labirintusaiban elveszett és elveszejtett nemzedékek nyomába eredve. Megkésve, de még éppen időben felkutatott családtörténet: ösztönösen elhárított, mégis lázasan keresett múlt. Egy évszázad fontos történelmi pillanatain, országokon, földrészeken vezeti át az olvasót, vissza-visszatérve a jelenbe. Meghitt, szomorú, olykor humoros regény - és néha gyönyörű, akár az Anya. A többiek: elszánt, a családért ádázul küzdő, mégis gyöngéd nők, akiknek és akikén ez a regény íródott. Micsoda elszánás egyetlen régi kartondobozból indítani a múlt-mesét, pár karcos fénykép, levél és naplótöredék romjaiból újrateremteni a családot! Középütt ül fonott székében Auguszta, a dédanya; mellette áll szálegyenesen Ilona, a nagymama; és ott kucorog az Anya is: Mari, a varázslatos. Aki felnyitja ennek a bűvös doboznak a fedelét, rájuk talál. Az írónő Mészáros Márta filmrendező alkotó társa a forgatókönyvei, a regényei nagyon sikeresek. A könyvhéten jelent meg a Tűzföld c. könyve.


Letölthető meghívó

KK_Pataki Éva Ami elveszett
.docx
Download DOCX • 100KB

Mindenkit nagy szeretettel várunk :

Talyigás Kati Mátray Klementina
Lezajlott találkozók


  • Június 16-n Lévai Katalin az Ünnepi Könyvhéten megjelenő Krúdy Rózsája című új könyve volt a találkozónk témája, az írónő társaságában.

  • Május 31-n Bodor Johanna Nem ​baj, majd megértem c. könyvéről beszélgettünk az írónővel. Az 1983-ban induló történet főszereplője a balerinának készülő 18 éves Johanna, aki Bukarestben él értelmiségi szüleivel. A család úgy dönt, Magyarországra költözik, először a szülők tudnak átjönni és a lánynak még legalább két évet kell egyedül otthon maradni, a régi viszonyai között új életet kezdeni, készülni a balettvizsgára, az érettségire; ottani életük felszámolására. Kapaszkodókat keres, holott elszakadnia és szakítania kell. Ha belép egy hivatalba, nem lehet benne biztos, hogy ki is jön onnan. Nyomában a titkosrendőrség és a fortélyos félelem, valamint a férfiak, akik egyre többet akarnak a sudár, saját testiségére ekkortájt ébredő fiatal teremtéstől. Felkavaróan őszinte emlékezés a sorsfordító esztendőkről, a felnőtté válásról, a tánc és a balett beavató rítusairól, a test függéséről és szabadságáról, valamint pontos beszámoló egy abszurd-kegyetlen diktatúra mindennapjairól, nyomasztó árnyairól és váratlan derűiről. A könyv személyes regisztere és dokumentumértéke egyszerre letaglózó és felszabadító. A könyv a FSZEK hálózatában megtalálható.

  • Az április 26-i találkozón Vass Norbert: Mindenki! c. könyvéről beszélgettünk az író és a kötetben megszólalók közül Török András részvételével. A fiatalságunkat, koncerteket idézve a beat és rock aranykorszakából.

  • Március 29-n élőben tartottuk meg Tóth Zoltán (választási szakértő) könyvének bemutatóját: Civil a konyhában. Életút és receptek együtt.

Tóth Zoltánt a lakóhelyén, Budaörsön az olvasókörről és arról a baráti társaságról ismerik leginkább, amelynek tagjai az ő budaörsi kertjében havonta egyszer összejönnek főzni és az elkészült ételt szétosztják a rászorulók között.

Most minket, az Életet az éveknek budapesti egyesület klubvezetőit is meghív a budaörsi otthonába, ahol főz nekünk.

Ideje: 2022. június. 02. 13 óra

A találkozás helyszíne Budaörs, Petőfi S. u. 25.

Kelenföldről a 40-es vagy a 88-as busszal lehet Budaörsre elutazni.

A menü: Gulyásleves marhahúsból, palacsinta.

A költségeket az egyesület finanszírozza.


Talyigás Katalin


  • 2022 február 22.-n Kerékgyártó István Szeretett gazdám avagy Egy vezér ifjúkora c. könyvét beszéltük meg, Zoom platformon. A beszélgetést Mátray Klementina a Márai Sándor Könyvtár vezetője vezette.


  • 2022 január 25.-n kedden 4 órától a klubtalálkozó témája Janikovszky Éva Naplóm. Ezt a naplót tizenkét és tizennyolc éves kora között vezette a később világhírűvé vált író. Meghívott vendég Janikovszky János és Dési János volt. Letölthető meghívó

KK_Janikovszky
.pdf
Download PDF • 226KB
Korábbiak a Márai Sándor Könyvtárban>


216 megtekintés