top of page

Könyvklub 2023

Frissítve: 2023. dec. 11.



Köszönet mindenkinek, aki velünk tartott és a könyvekkel kapcsolatos élményét megosztotta velünk.

2024 -január 30-n du 4 órakor folytatjuk a könyvklubot. Helyszín: Márai Sándor Könyvtár I. kerület  Krisztina Körút 67.

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg c. könyvéről beszélgetünk, reméljük sokan elolvassátok és sok szempontból elemezhetjük együtt!

Tompa Andrea kortárs magyar író, dramaturg és irodalomkritikus. Számos műve van, melyek közül több is elnyerte a magyar irodalmi díjakat. Munkái gyakran foglalkoznak társadalmi és etikai kérdésekkel, mélyen árnyalt karakterekkel és összetett történetmeséléssel.

Ez könyve egy lírai, mélyen emberi történet, amely a múlt és jelen összefonódását, valamint az emberi lélek rejtelmeit tárja fel. A mű pozitív kritikákat kapott a részletes karakterábrázolása és érzékeny témamegoldása miatt.


Mindenkinek nagyon szép Ünnepeket kívánunk sok szeretettel:

Talyigás Katalin Mátray Klementina


Januárban folytatjuk a klubtalálkozókat, szeretettel várjuk az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Márai Könyvtárában (I. kerület Krisztina körút 87.) a hónap utolsó keddjein 16 órától.


Januárban Tompa Andrea ötödik regényét, a májusban megjelenő Sokszor nem halunk meg c könyvét beszéljük meg.



Márciusra Krusovszky Dénes új könyvét a Levelek nélkül -t tervezzük megbeszélni.

Szeretettel várunk minden könyv barátot 2024-ben is. Talyigás Katalin és Mátray Klementina



Lezajlott klub találkozók

  • Novemberben Tóth Krisztina legújabb könyvéről az Ahonnan látni az eget c. könyvéről beszélgettünk, néhány elbeszélése és tárcanovellája nagyszerű felolvasásával.

  • Októberben Lugosi Viktória : Akit itt felejtettek c. könyvét beszéltük meg. a könyvére is szavazni lehet a facebook-on.

  • A Budapest 150 - Könyvfőváros 2023. eseménysorozat részeként Családi napra várja szeptember 14-én 3 órától zenés meseolvasásra a gyerekeket/unokákat Mátray Klementina könyvtárvezető. 5 órától Saly Noémi mesél kerületi történeteket „Így mulatott a Krisztina címmel”.

  • Szeptember 28.-án, (kivételesen) csütörtökön A vendégünk Hidas Judit írónő lesz, „Nem vagy többé az apám” c. könyvéről beszélgetünk. A Nem vagy többé az apám izgalmas, eddig kevéssé ábrázolt figurák segítségével, érzékenyen és pontosan beszél a mai szülő-gyerek viszony dilemmáiról, konfliktusairól, az egymásra találás nehézségeiről. Egyszerre családregény, fejlődéstörténet, és társadalomtörténet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  • Júniusban mutattuk be Lévai Katalin új könyvét: Örökhagyó címmel, mely emléket állít a szegedi Reök családnak. Ez a könyv a múlt századtól kíséri figyelemmel a család életét, ahogy a történelem befolyásolja sorsuk alakulását, sodró lendületű hihetetlenül izgalmas könyv.

  • Májusi témánk Hetényi Zsuzsa: Nyugati, Keleti Ogyesszától Odesszáig 1973-2023 c. könyve, szubjektív élmények Ukrajna történetéből, jelenéből.

Hetényi Zsuzsa az ELTE professzora, szépíró díjas irodalomtörténész, az orosz-ukrán irodalom kiváló ismerője, aki a háború kitörése napjától segíti a menekülteket. Hihetetlenül érdekes és tiszteletre méltó a tevékenysége és a könyve is.

  • Áprilisban Wisinger István: Egy Elme az Örökkévalóságnak. (Athenaeum 2018) könyve volt a témánk.

" Tényleg sok tehetséges magyar származású tudós dolgozott Amerikában, de zseni csak egy: Neumann János" így jellemezte tudóstársa Wigner Jenő Nobel díjas tudós.

Vendégünk volt: Menyhárt Erika: matematika, fizika, informatika szakos tanár, a budapesti Neumann János Informatikai Technikum igazgatója. Sok szálon kötődik mindegyik területe Neumann Jánoshoz.

"Iskolánkban a legfontosabbnak tartott értékek között az innováció, proaktivitás, tudás megszerzése feletti öröm, kritikus gondolkodás kialakítása szerepel" írta a könyv ajánlásához."

  • Március 28-n Tények és Tanúk sorozatban Sztehlo Gábor Háromszázhatvanöt nap - Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-n címmel a Magvető Könyvkiadó által 2022-be n megjelent könyvéről beszélgettünk. Vendégünk volt Buda Annamária az Evangélikus Egyház Szeretet Szolgálatának, Diakónia vezetője, a könyv lektora és Laci bácsi Sztehlo Gábor egyik mentett gyereke.

  • Február: Moldova György "Ha elhagysz, veled mehetek?"

Fotó a klubtalálkozóról


  • Január 31-én Sándor Erzsi : Szegény anyám, ha látnám. (Park Kiadó 2013) című könyve volt a témánk.

A szerző így irt a könyv születéséről:

"Nem ​tudom, hogyan kell sérült gyereket nevelni. A tapasztalatok levonására nekem mindössze egy vak fiú adatott. Nem tudtam, jó-e az út, amin járok, azt sem, hová tart, vezet-e egyáltalán valahová. Csak azt tudtam, hogy a cső végén egy szabad, bátor, önálló srácnak kell majd kijönnie, és azt akartam, hogy ebbe senki se rokkanjon bele. Annak, hogy megírtam ezt a könyvet biztosan van valami értelme. Talán csak annyi, hogy valaki belekapaszkodik az egyik mondatába, esetleg néhány percre megnyugszik, netán megérti, hogy mások is félnek, és senki sincs biztonságban. Szerintem nincsenek jó megoldások, csak ösztönös próbálkozások, hogy ne csak kibírjuk, de jól is érezzük magunkat a bőrünkben. Ennél sokkal bonyolultabb programban nem tudok hinni. Mindenesetre szabadon kísérletezhetünk, hiszen csak az életünkről van szó. Azt hiszem, rengeteg módja van annak, hogy egy szülő alkalmatlanná tegye a gyerekét az életre. Az egyik legpokolibb az, ha nem nézünk szembe az adottságainkkal és a tényekkel. Illúzióba ringatni egy gyereket csak azért, mert mi magunk nem vagyunk képesek elviselni a bizonyosság terhét, jelentős bűn."

Nagyon érzékeny téma, s ugyanakkor , ma, amikor átéljük az egészségügy, oktatás, és a szociális ágazat válságát, látjuk még nehezebb a helyzet , mint ahogy arról Sándor Erzsi irt. A könyv többünknek elgondolkodtató élmény a szülői létről, hogyan készíthetjük fel gyerekeinket teljes felelősséggel az önálló életre.




357 megtekintés
bottom of page