top of page

Könyvklub 2023


Kedves Könyvbarátok!


Mindenek előtt nagyon szép Ünnepeket kívánunk abban a reményben, hogy jövőre is együtt lehetünk élményekkel, tanulságokkal gazdagodva egy-egy könyv elolvasása és megvitatása alapján.

Január 31-én 4 órakor találkozunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Márai Könyvtárban, az I. kerület Krisztina Körút 87 alatt.

Témánk :

Sándor Erzsi : Szegény anyám, ha látnám. (Park Kiadó 2013) című könyve.

A szerző így irt a könyv születéséről:

"Nem ​tudom, hogyan kell sérült gyereket nevelni. A tapasztalatok levonására nekem mindössze egy vak fiú adatott. Nem tudtam, jó-e az út, amin járok, azt sem, hová tart, vezet-e egyáltalán valahová. Csak azt tudtam, hogy a cső végén egy szabad, bátor, önálló srácnak kell majd kijönnie, és azt akartam, hogy ebbe senki se rokkanjon bele. Annak, hogy megírtam ezt a könyvet biztosan van valami értelme. Talán csak annyi, hogy valaki belekapaszkodik az egyik mondatába, esetleg néhány percre megnyugszik, netán megérti, hogy mások is félnek, és senki sincs biztonságban. Szerintem nincsenek jó megoldások, csak ösztönös próbálkozások, hogy ne csak kibírjuk, de jól is érezzük magunkat a bőrünkben. Ennél sokkal bonyolultabb programban nem tudok hinni. Mindenesetre szabadon kísérletezhetünk, hiszen csak az életünkről van szó. Azt hiszem, rengeteg módja van annak, hogy egy szülő alkalmatlanná tegye a gyerekét az életre. Az egyik legpokolibb az, ha nem nézünk szembe az adottságainkkal és a tényekkel. Illúzióba ringatni egy gyereket csak azért, mert mi magunk nem vagyunk képesek elviselni a bizonyosság terhét, jelentős bűn."

Nagyon érzékeny téma, s ugyanakkor , ma, amikor átéljük az egészségügy, oktatás, és a szociális ágazat válságát, látjuk még nehezebb a helyzet , mint ahogy arról Sándor Erzsi irt. A könyv többünknek elgondolkodtató élmény a szülői létről, hogyan készíthetjük fel gyerekeinket teljes felelősséggel az önálló életre.

Várunk szeretettel :

Talyigás Katalin Mátray Klementina


Korábbi Könyvklubokhoz >24 megtekintés
bottom of page