top of page

Könyvklub 2023


Kedves Könyvbarátok!


Találkozzunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Márai Könyvtárban, az I. kerület Krisztina Körút 87 alatt, a hónap utolsó keddjein 16 órától.


  • A tavaszi utolsó találkozón a Márai Könyvtárban június 13.-n 4. órától mutatjuk be Lévai Katalin új könyvét: Örökhagyó címmel, mely most jelent meg és emléket állít a szegedi Reök családnak. Ez a könyv a múlt századtól kíséri figyelemmel a család életét, ahogy a történelem befolyásolja sorsuk alakulását, sodró lendületű hihetetlenül izgalmas könyv.


Jó olvasást és tartalmas beszélgetést kívánok minden olvasónak.


Minden könyvbarátot szeretettel várunk:

Talyigás Katalin és Mátray Klementina

Lezajlott klub találkozók

  • Májusi témánk Hetényi Zsuzsa: Nyugati, Keleti Ogyesszától Odesszáig 1973-2023 c. könyve, szubjektív élmények Ukrajna történetéből, jelenéből.

Hetényi Zsuzsa az ELTE professzora, szépíró díjas irodalomtörténész, az orosz-ukrán irodalom kiváló ismerője, aki a háború kitörése napjától segíti a menekülteket. Hihetetlenül érdekes és tiszteletre méltó a tevékenysége és a könyve is.

  • Áprilisban Wisinger István: Egy Elme az Örökkévalóságnak. (Athenaeum 2018) könyve volt a témánk.

" Tényleg sok tehetséges magyar származású tudós dolgozott Amerikában, de zseni csak egy: Neumann János" így jellemezte tudóstársa Wigner Jenő Nobel díjas tudós.

Vendégünk volt: Menyhárt Erika: matematika, fizika, informatika szakos tanár, a budapesti Neumann János Informatikai Technikum igazgatója. Sok szálon kötődik mindegyik területe Neumann Jánoshoz.

"Iskolánkban a legfontosabbnak tartott értékek között az innováció, proaktivitás, tudás megszerzése feletti öröm, kritikus gondolkodás kialakítása szerepel" írta a könyv ajánlásához."

  • Március 28-n Tények és Tanúk sorozatban Sztehlo Gábor Háromszázhatvanöt nap - Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-n címmel a Magvető Könyvkiadó által 2022-be n megjelent könyvéről beszélgettünk. Vendégünk volt Buda Annamária az Evangélikus Egyház Szeretet Szolgálatának, Diakónia vezetője, a könyv lektora és Laci bácsi Sztehlo Gábor egyik mentett gyereke.

  • Február: Moldova György "Ha elhagysz, veled mehetek?"

Fotó a klubtalálkozóról

  • Január 31-én Sándor Erzsi : Szegény anyám, ha látnám. (Park Kiadó 2013) című könyve volt a témánk.

A szerző így irt a könyv születéséről:

"Nem ​tudom, hogyan kell sérült gyereket nevelni. A tapasztalatok levonására nekem mindössze egy vak fiú adatott. Nem tudtam, jó-e az út, amin járok, azt sem, hová tart, vezet-e egyáltalán valahová. Csak azt tudtam, hogy a cső végén egy szabad, bátor, önálló srácnak kell majd kijönnie, és azt akartam, hogy ebbe senki se rokkanjon bele. Annak, hogy megírtam ezt a könyvet biztosan van valami értelme. Talán csak annyi, hogy valaki belekapaszkodik az egyik mondatába, esetleg néhány percre megnyugszik, netán megérti, hogy mások is félnek, és senki sincs biztonságban. Szerintem nincsenek jó megoldások, csak ösztönös próbálkozások, hogy ne csak kibírjuk, de jól is érezzük magunkat a bőrünkben. Ennél sokkal bonyolultabb programban nem tudok hinni. Mindenesetre szabadon kísérletezhetünk, hiszen csak az életünkről van szó. Azt hiszem, rengeteg módja van annak, hogy egy szülő alkalmatlanná tegye a gyerekét az életre. Az egyik legpokolibb az, ha nem nézünk szembe az adottságainkkal és a tényekkel. Illúzióba ringatni egy gyereket csak azért, mert mi magunk nem vagyunk képesek elviselni a bizonyosság terhét, jelentős bűn."

Nagyon érzékeny téma, s ugyanakkor , ma, amikor átéljük az egészségügy, oktatás, és a szociális ágazat válságát, látjuk még nehezebb a helyzet , mint ahogy arról Sándor Erzsi irt. A könyv többünknek elgondolkodtató élmény a szülői létről, hogyan készíthetjük fel gyerekeinket teljes felelősséggel az önálló életre.


Korábbi Könyvklubokhoz >185 megtekintés
bottom of page