top of page

Könyvklub 2024

Frissítve: máj. 31.Kedves Könyvbarátok!

 

Köszönöm, hogy együtt lehettünk a Márai Könyvtárban, és remek időt tölthettünk együtt, mert szerettek olvasni, az élet dolgairól beszélgetni.

Nemcsak a könyvek, hanem a beszélgetés által is minden alkalommal többek lettünk tudásban, érzelmekben.

Nagyon szép nyarat kívánok mindenkinek, abban a reményben, hogy mindenkivel találkozunk újra szeptember utolsó keddjén, amikor megbeszéljük Lévai Katalin addigra már megjelent új könyvét: Lévai Katalin: A kitagadott – Bródy és Hunyady.

 

Talyigás Kati


Szeretettel várjuk az érdeklődőket klubtalálkozóinkra a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Márai Könyvtárában (I. kerület Krisztina körút 87.) a hónap utolsó keddjein 16 órától.


  • Szeptember 24. kedden Lévai Katalin: A kitagadott – Bródy és Hunyady

  • Október 1. kedd 16.30 Vida Gáborral íróval beszélget Vass Norbert Senkiháza – Erdélyi lektűr c. könyvéről tervezünk klubtalálkozót.


Szeretettel várunk minden könyv barátot.

Talyigás Katalin és Mátray Klementina

 

Lezajlott klubtalálkozó  a Márai Könyvtárban.


  • Május 28.  Fredrick BACKMAN: A nagymamám azt üzeni, bocs c. könyvét beszélzük meg. Fredrik Backman  svéd író, akit világszerte ismernek és szeretnek művei révén, melyek mély emberi érzelmeket és társadalmi kérdéseket tárnak fel. 1981-ben született, és írói karrierje során olyan műveket alkotott, amelyeket számos nyelvre  lefordítottak, és nemzetközi bestsellerekké váltak.Backman talán legismertebb regénye a "A Man Called Ove" (magyarul "Egy ember, akit Ove-nek hívnak"), amely egy mogorva öregember, Ove történetét meséli el, aki a felesége halála után megpróbálja megtalálni a helyét a világban. A regény hihetetlenül népszerű lett, több országban is az eladási listák élére került, és filmadaptáció is készült belőle.Backman további művei közé tartozik a "Britt-Marie Was Here" (Britt-Marie itt volt), "My Grandmother Asked Me to Tell You She's Sorry" (A nagymamám azt üzente, bocs), és "Anxious People" (Szorongó emberek). Ezek a könyvek gyakran foglalkoznak olyan témákkal, mint az öregedés, a magány, a közösség és az emberi kapcsolatok.A svéd irodalom hagyományosan gazdag témákban és stílusokban, többek között olyan neves szerzők munkásságán keresztül, mint August Strindberg, Selma Lagerlöf és Astrid Lindgren. A modern svéd irodalom gyakran ötvözi a társadalmi relevanciát  mély pszichológiai ábrázolással, amit Backman művei is jól példáznak. A svéd írók hajlamosak személyes és társadalmi kérdéseket egyaránt vizsgálni, miközben olvasóikat szerte a világon szórakoztatják és önvizsgálatra késztetik.   Gondolom bennünket is. Megbeszéljük május utolsó keddjén.

  • Áprilisban Kosztolányi Dezsőné: Karinthy Frigyesről (Karinthyról címmel is megjelent) könyvét és a Madách Színház Írók – Sorsok –Szerelmek c. filmsorozatából ingyenesen a könyvtárak rendelkezésére bocsájtott A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei c. 55 perces filmet beszéltük meg.

  • Márciusban Krusovszky Dénes új könyvét, a Levelek nélkül -t megbeszéltük meg a Márai Könyvtárban. Ez a  regénye egy kelet-magyarországi kisvárosban játszódik, ahol egyszer csak a fák tavaszi leveleiket ledobják. De mi okozta ezt a változást? Természetkatasztrófa vagy emberi mulasztás? Hogyan lehet tovább élni a hétköznapokat a megváltozott körülmények között? Hogyan lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen  viselkedni? Hogyan őrizhetjük meg józan eszünket egy széthulló társadalomban és széteső családban? Krusovszky Dénes második regénye, Levelek nélkül, a nagy sikerű, Akik már nem leszünk sosem után, ezúttal a válaszokat keresi ezekre a kérdésekre. A regény mélyen aktuális, és a társadalmi, politikai és egzisztenciális problémákat érinti. Az olvasó fantáziájának is sok teret enged, miközben a fák rejtélye mögötti titkokat felfedi.  • JanuárbanTompa Andrea ötödik regényét, a májusban megjelenő Sokszor nem halunk meg c könyvét beszéltük meg.


121 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Budapest Másképp, 2024

Kedves Klubvezetők! Soron következő Budapest másképp sétánk 2024. június 11-én 14 órakor veszi kezdetét. Ezúttal Budapest új arcát - a magyar La Défense negyedet, Infó-park és a Kopaszi-gát környékét,

コメント


bottom of page