top of page

Könyvklub zoom platformon

Frissítve: 2021. jún. 16.


Gondolatok a könyvklubról…

"Nem volt időnk annyit olvasni, mint amennyit szerettünk volna aktív életkorunkban? Most nyugdíjasként már ismét többen közülünk beiratkoztak egy könyvtárba, aztán még könyveket is kapunk ajándékba, meg vásárolunk is, hogy végre pótolhassuk az ez irányú mulasztásunkat.

Miért is szeretünk olvasni? Az olvasás, a könyvek által rengeteg új dolgot tanulhatunk, megmozgatja a fantáziánkat, segít eligazodni a mindennapokban, pihentet, kikapcsolja a körülöttünk levő sokszor nehezen viselhető „világot”, megvigasztal, támaszt nyújt a nehezebb életszakaszainkban.

Miért is jó olvasni? Számtalan érdekes és pozitív hatása van, többek között fejleszti a memóriát, javítja a koncentrációs képességet, műveltté tesz, bővíti a szókincset.

A könyvklub ötlete onnan jött, hogy bár sokan olvasunk rendszeresen, de jó olyan társaságot találni, akikkel hasonlóan gondolkodunk, ahol el is beszélgethetünk egy előre kiválasztott műről. Az elmúlt években havonta egy alkalommal, minden hónap utolsó keddjén, az I. ker. Krisztina körút 87-91-ben a Márai Sándor Könyvtárban az Életet az éveknek budapesti egyesületével közösen szervezte a könyvtár a társasági összejövetelt.

Klubtagjaink igényei alapján összeállított ajánlatokból válogatjuk ki az elolvasandó könyvet, és ha kortárs szerzőről volt/van szó, akkor élünk a szerző meghívásának lehetőségével. A teljesség igénye nélkül a Covid előtti találkozásaink során Závada Pál, Spiró György, Lévai Katalin, Kepes András egy-egy művük alapján volt a vendégünk. A kortárs irdalom kiemelkedő írói, költői mellett megemlítjük Király Júlia közgazdászt is, akinek épp annyira szakmai a könyve - A tornádó oldalszele -, hogy laikusként is érthető és élvezhető volt elolvasni, s vele megvitatni.

Találkozásaink indítása során a könyvet javasló klubtagtársunk elmondja a bevezető gondolatokat, megindokolja, hogy miért tartotta fontosnak, az adott a mű elolvasását.

A cél nem az, hogy részletekbe menően kielemezzük az olvasott könyvet, hanem, hogy egy jó társalgást, eszmecserét tudjunk folytatni olvasmány által nyújtott élményeinkről, a mi élethelyzetünk hasonlóságairól és legtöbb alkalommal közvetlenül megismerhetjük a szerzőt, a könyv születésének motivációját.

Az egyre jobban digitalizálódó világban is nagyon fontos arra biztatni kortársainkat, hogy találjanak időt egy jó szépirodalom elolvasására.

Aztán beütött a pandémia, s mindnyájan beszorultunk a lakásunkba. Nem adtuk fel találkozásunk lehetőségét, s online rendezvényen a Zoom program segítségével folytattuk. Az érdeklődők változatlanul az egyesület és a könyvtár honlapján a programok meghirdetése után jelentkezhettek.

Olvasói létünk alapján kialakult egy törzstagság, amely bizonyítja, hogy még többet olvasunk, többet jegyzünk meg az olvasottakból és meghallgatjuk mások véleményét is.

Az elmúlt időszak könyvklubjainak témái és vendégei voltak a technika segítségével:

Bereményi Géza Magyar Copperfield című életrajzi regényéről beszélgettünk az írójával. A konkrét könyvön túl a szerző kiemelkedő sokszínű munkásságáról, sikeres filmjeiről, színházi rendezéseiről, dalszövegeiről is szó volt.

Rajk László életútinterjú alapján készült könyvet - A tér tágassága címűt, a feleségével, Rajk Judittal vitattuk meg, a gazdag életpálya második világháború utáni magyar történelem prizmáján keresztül.

Cselenyák Imre Áldott az a bölcső – Arany János életregényényéről a szerzővel beszélgettünk. Arany Jánosról, az emberről ismereteink és könyv tartalma alapján felidéztük, hogyan vált megannyi nehézség és bizonytalanság után emberi nagysága és költészetének ereje alapján a nemzet aranyává.

Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című novelláskötetének tartalmi elemein túl verseiről is szót váltottunk. A Szabadulógyakorlat történetei a szorongásról és beszorítottságról mesélnek, ugyanakkor a túlélésről és a felülemelkedésről is – fogalmazta meg a szerző.

Egyasszony című megrázó életrajzi könyv írójával, Péterfy-Novák Évával 2 órán keresztül közvetlen kapcsolatban voltunk, tartalmas beszélgetést folytattunk a könyvklubunk ideje alatt jelenlegi olaszországi lakhelyéről.

Illés Klára Megtartó erő – egy parasztcsalád vége című szociográfiáját is kellő számú érdeklődő jelenlétével vitattuk meg. Beszélgetésünk során a szerző részletesen kitért arra, hogy családja története jellegzetesen XX. századi magyar családtörténet, ugyanakkor általánosítható életmódbeli jellemzői vannak napjainkig is.

Reménykedünk, hogy a járvány utáni időszak is eljön, és ősszel Mátray Klementina a könyvtár vezetője ismét biztosítja számunkra a lehetőséget a személyes találkozásokra."


A fenti cikket készítette: Dr Bognárné Koppány Cecília



A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Márai Sándor Könyvtárában 2018 őszi indulása óta nagy érdeklődés mellett működő klubtalálkozóinkat 2021 decemberétől online térben, zoom találkozóinkon folytattuk, beszélgettünk a meghívott szerzőkkel az itt látható alkotásaikról.



  • Illés Klára: Megtartó erő - Egy parasztcsalád vége, a Tények és Tanúk sorozat újabb kiadásáról beszélgettünk május 25-n, 16 órától. A könyv magyar-sváb iparoscsalád életét rekonstruálja. Illés Klára idős szüleivel készült izgalmas életút interjúit dokumentumok, naplóbejegyzések, levelek, és visszaemlékezések egészítik ki. Így bontakozik ki egy jellegzetesen XX. századi történet: a mindennapi küzdelem a szegénységgel, a kitelepítés, a katonaság és a jogfosztottság hétköznapjai; mindeközben a mobilitás lehetőségeinek keresése. A Megtartó erőmegrázó és eleven mikrotörténeti olvasmány. Illés Klára 1954-ben született Csatkán, népművelő. A Líra könyvbemutatóján az írónővel Závada Pál beszélget. A májusi találkozóra Cili ajánlotta a könyvet és a videót is.


  • Április 27-n Péterfy-Novák Éva Egyasszony c. könyvét beszéltük meg, az írónő Rómából kapcsolódott a beszélgetéshez. Mindannyiunk életében adódnak súlyos nehézségek, olyan krízisek, amelyek egész életünkre kihatnak. Egy beteg kislány születése, egy másik gyerek elvesztése, párkapcsolati válság, a környezet meg nem értése, -mindezek az eseményekkel való megküzdés története Novák Éva regényének témája. Megrendítő és érdekfeszítő könyv , minden szomorúság ellenére élet igenlő, meríthettünk belőle lelki erőt. Mátray Klementina olvasásra ajánlja az írópáros Péterfy Gergely Péterfy-Novák Éva: A panda ölelése-Kínai útinaplóját is.

  • 2021 március 30-n 16 órától Cselenyák Imre Áldott az a bölcső c. Arany János életregényének 1. kötete volt zoom találkozónk témája, vendégünk volt az író.

  • 2021 február 26-n 16 órától Szabó T. Anna Szabadulógyakorlat című novelláskötetéről beszélgettünk az írónő társaságában. Dragomán György Főzőskönyv c. írása más alkalommal lesz a zoom találkozónk témája, remélhetőleg az is az író társaságában. „A Szabadulógyakorlat Szabó T. Anna harmadik novelláskötete. Nőkről, fiatal lányokról, idős asszonyokról ír. Női sorsokat, élethelyzeteket mutat be kamasz lányoktól nagymamakorú asszonyokig. Az írások szenvedélyről, vágyakról, örömről, szorongásról, bánatról, de mindezek kínzó hiányáról is szólnak. Szenvednek életük elszürkülésétől, vágyaik nem teljesüléséről. A női szereplői majdnem mind áldozatok, a társadalom vagy a férfiak áldozatai. Cselekvésre nem vagy alig képesek. Bár több novellában egyedül kell helytállni a család összetartásában. A kötet meghatározó eleme a zene . A zene és az ének ereje. Szabó T. Anna szerint a zene, az éneklés a legjobb szabadulógyakorlat. Novelláskötetének egyik értő elemzője azt írja: „Az éneklés rítus. Az ének átmenet, két világ közötti kapocs, a zene tágítja az érzelmi skálát.” A Zeneterápia című írásban valóban a zene lesz a mentsvár és ahogy a Zsoltárszínfóniában kiderül, a zene nemcsak felszínre hoz érzéseket, eseményeket, de el is fedi azokat. Nekem egyik kedves novellám a Nagymama kertje. A kötetben lévő novellák felfokozottsága mellett sok helyen az idilli nyugalmat, a paradicsomi állapotot is bemutatja. Szerintem ilyen a kedvenc novellám is, az én olvasatomban egy „megzenésített növényhatározó.” Bóna Márta

  • 2021 január 26-n Rajk Lászlóról szóló A tér tágassága c. életrajzi könyvet beszéltük meg, Rajk Judit társaságában, a második zoom találkozónkon.

  • 2020 december 1-én első zoom beszélgetésünk témája Bereményi Géza Magyar Copperfield önéletrajzi regénye volt az író társaságában.

Korábbi Könyvklubokhoz > Márai Sándor Könyvtárban

278 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Budapest Másképp, 2024

Kedves Klubvezetők! Következő sétánk mottója: "Egy régi mániám..." Téma: A Stefánia út és környékének látnivalói Folytatjuk a Stefánia út felfedezését: Most a páros oldalát fogjuk bejárni, elkalandozv

bottom of page