top of page

Könyvklub 2023

FrissĂ­tve: 2023. dec. 11.



Köszönet mindenkinek, aki velĂŒnk tartott Ă©s a könyvekkel kapcsolatos Ă©lmĂ©nyĂ©t megosztotta velĂŒnk.

2024 -januĂĄr 30-n du 4 Ăłrakor folytatjuk a könyvklubot. HelyszĂ­n: MĂĄrai SĂĄndor KönyvtĂĄr I. kerĂŒlet  Krisztina KörĂșt 67.

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg c. könyvĂ©rƑl beszĂ©lgetĂŒnk, remĂ©ljĂŒk sokan elolvassĂĄtok Ă©s sok szempontbĂłl elemezhetjĂŒk egyĂŒtt!

Tompa Andrea kortĂĄrs magyar Ă­rĂł, dramaturg Ă©s irodalomkritikus. SzĂĄmos mƱve van, melyek közĂŒl több is elnyerte a magyar irodalmi dĂ­jakat. MunkĂĄi gyakran foglalkoznak tĂĄrsadalmi Ă©s etikai kĂ©rdĂ©sekkel, mĂ©lyen ĂĄrnyalt karakterekkel Ă©s összetett törtĂ©netmesĂ©lĂ©ssel.

Ez könyve egy lĂ­rai, mĂ©lyen emberi törtĂ©net, amely a mĂșlt Ă©s jelen összefonĂłdĂĄsĂĄt, valamint az emberi lĂ©lek rejtelmeit tĂĄrja fel. A mƱ pozitĂ­v kritikĂĄkat kapott a rĂ©szletes karakterĂĄbrĂĄzolĂĄsa Ă©s Ă©rzĂ©keny tĂ©mamegoldĂĄsa miatt.


Mindenkinek nagyon szĂ©p Ünnepeket kĂ­vĂĄnunk sok szeretettel:

TalyigĂĄs Katalin MĂĄtray Klementina


JanuĂĄrban folytatjuk a klubtalĂĄlkozĂłkat, szeretettel vĂĄrjuk az Ă©rdeklƑdƑket a FƑvĂĄrosi SzabĂł Ervin KönyvtĂĄr MĂĄrai KönyvtĂĄrĂĄban (I. kerĂŒlet Krisztina körĂșt 87.) a hĂłnap utolsĂł keddjein 16 ĂłrĂĄtĂłl.


JanuĂĄrban Tompa Andrea ötödik regĂ©nyĂ©t, a mĂĄjusban megjelenƑ Sokszor nem halunk meg c könyvĂ©t beszĂ©ljĂŒk meg.



MĂĄrciusra Krusovszky DĂ©nes Ășj könyvĂ©t a Levelek nĂ©lkĂŒl -t tervezzĂŒk megbeszĂ©lni.

Szeretettel vårunk minden könyv baråtot 2024-ben is. Talyigås Katalin és Måtray Klementina



Lezajlott klub talĂĄlkozĂłk

  • Novemberben TĂłth Krisztina legĂșjabb könyvĂ©rƑl az Ahonnan lĂĄtni az eget c. könyvĂ©rƑl beszĂ©lgettĂŒnk, nĂ©hĂĄny elbeszĂ©lĂ©se Ă©s tĂĄrcanovellĂĄja nagyszerƱ felolvasĂĄsĂĄval.

  • OktĂłberben Lugosi ViktĂłria : Akit itt felejtettek c. könyvĂ©t beszĂ©ltĂŒk meg. a könyvĂ©re is szavazni lehet a facebook-on.

  • A Budapest 150 - KönyvfƑvĂĄros 2023. esemĂ©nysorozat rĂ©szekĂ©nt CsalĂĄdi napra vĂĄrja szeptember 14-Ă©n 3 ĂłrĂĄtĂłl zenĂ©s meseolvasĂĄsra a gyerekeket/unokĂĄkat MĂĄtray Klementina könyvtĂĄrvezetƑ. 5 ĂłrĂĄtĂłl Saly NoĂ©mi mesĂ©l kerĂŒleti törtĂ©neteket „Így mulatott a Krisztina cĂ­mmel”.

  • Szeptember 28.-ĂĄn, (kivĂ©telesen) csĂŒtörtökön A vendĂ©gĂŒnk Hidas Judit Ă­rĂłnƑ lesz, „Nem vagy többĂ© az apĂĄm” c. könyvĂ©rƑl beszĂ©lgetĂŒnk. A Nem vagy többĂ© az apĂĄm izgalmas, eddig kevĂ©ssĂ© ĂĄbrĂĄzolt figurĂĄk segĂ­tsĂ©gĂ©vel, Ă©rzĂ©kenyen Ă©s pontosan beszĂ©l a mai szĂŒlƑ-gyerek viszony dilemmĂĄirĂłl, konfliktusairĂłl, az egymĂĄsra talĂĄlĂĄs nehĂ©zsĂ©geirƑl. Egyszerre csalĂĄdregĂ©ny, fejlƑdĂ©störtĂ©net, Ă©s tĂĄrsadalomtörtĂ©net. Minden Ă©rdeklƑdƑt szeretettel vĂĄrunk!

  • JĂșniusban mutattuk be LĂ©vai Katalin Ășj könyvĂ©t: ÖrökhagyĂł cĂ­mmel, mely emlĂ©ket ĂĄllĂ­t a szegedi Reök csalĂĄdnak. Ez a könyv a mĂșlt szĂĄzadtĂłl kĂ­sĂ©ri figyelemmel a csalĂĄd Ă©letĂ©t, ahogy a törtĂ©nelem befolyĂĄsolja sorsuk alakulĂĄsĂĄt, sodrĂł lendĂŒletƱ hihetetlenĂŒl izgalmas könyv.

  • MĂĄjusi tĂ©mĂĄnk HetĂ©nyi Zsuzsa: Nyugati, Keleti OgyesszĂĄtĂłl OdesszĂĄig 1973-2023 c. könyve, szubjektĂ­v Ă©lmĂ©nyek Ukrajna törtĂ©netĂ©bƑl, jelenĂ©bƑl.

HetĂ©nyi Zsuzsa az ELTE professzora, szĂ©pĂ­rĂł dĂ­jas irodalomtörtĂ©nĂ©sz, az orosz-ukrĂĄn irodalom kivĂĄlĂł ismerƑje, aki a hĂĄborĂș kitörĂ©se napjĂĄtĂłl segĂ­ti a menekĂŒlteket. HihetetlenĂŒl Ă©rdekes Ă©s tiszteletre mĂ©ltĂł a tevĂ©kenysĂ©ge Ă©s a könyve is.

  • Áprilisban Wisinger IstvĂĄn: Egy Elme az ÖrökkĂ©valĂłsĂĄgnak. (Athenaeum 2018) könyve volt a tĂ©mĂĄnk.

" TĂ©nyleg sok tehetsĂ©ges magyar szĂĄrmazĂĄsĂș tudĂłs dolgozott AmerikĂĄban, de zseni csak egy: Neumann JĂĄnos" Ă­gy jellemezte tudĂłstĂĄrsa Wigner JenƑ Nobel dĂ­jas tudĂłs.

VendĂ©gĂŒnk volt: MenyhĂĄrt Erika: matematika, fizika, informatika szakos tanĂĄr, a budapesti Neumann JĂĄnos Informatikai Technikum igazgatĂłja. Sok szĂĄlon kötƑdik mindegyik terĂŒlete Neumann JĂĄnoshoz.

"Iskolånkban a legfontosabbnak tartott értékek között az innovåció, proaktivitås, tudås megszerzése feletti öröm, kritikus gondolkodås kialakítåsa szerepel" írta a könyv ajånlåsåhoz."

  • MĂĄrcius 28-n TĂ©nyek Ă©s TanĂșk sorozatban Sztehlo GĂĄbor HĂĄromszĂĄzhatvanöt nap - EmlĂ©kek a magyarorszĂĄgi zsidĂłmentĂ©srƑl 1944-n cĂ­mmel a MagvetƑ KönyvkiadĂł ĂĄltal 2022-be n megjelent könyvĂ©rƑl beszĂ©lgettĂŒnk. VendĂ©gĂŒnk volt Buda AnnamĂĄria az EvangĂ©likus EgyhĂĄz Szeretet SzolgĂĄlatĂĄnak, DiakĂłnia vezetƑje, a könyv lektora Ă©s Laci bĂĄcsi Sztehlo GĂĄbor egyik mentett gyereke.

  • FebruĂĄr: Moldova György "Ha elhagysz, veled mehetek?"

FotĂł a klubtalĂĄlkozĂłrĂłl


  • JanuĂĄr 31-Ă©n SĂĄndor Erzsi : SzegĂ©ny anyĂĄm, ha lĂĄtnĂĄm. (Park KiadĂł 2013) cĂ­mƱ könyve volt a tĂ©mĂĄnk.

A szerzƑ Ă­gy irt a könyv szĂŒletĂ©sĂ©rƑl:

"Nem ​tudom, hogyan kell sĂ©rĂŒlt gyereket nevelni. A tapasztalatok levonĂĄsĂĄra nekem mindössze egy vak fiĂș adatott. Nem tudtam, jĂł-e az Ășt, amin jĂĄrok, azt sem, hovĂĄ tart, vezet-e egyĂĄltalĂĄn valahovĂĄ. Csak azt tudtam, hogy a csƑ vĂ©gĂ©n egy szabad, bĂĄtor, önĂĄllĂł srĂĄcnak kell majd kijönnie, Ă©s azt akartam, hogy ebbe senki se rokkanjon bele. Annak, hogy megĂ­rtam ezt a könyvet biztosan van valami Ă©rtelme. TalĂĄn csak annyi, hogy valaki belekapaszkodik az egyik mondatĂĄba, esetleg nĂ©hĂĄny percre megnyugszik, netĂĄn megĂ©rti, hogy mĂĄsok is fĂ©lnek, Ă©s senki sincs biztonsĂĄgban. Szerintem nincsenek jĂł megoldĂĄsok, csak ösztönös prĂłbĂĄlkozĂĄsok, hogy ne csak kibĂ­rjuk, de jĂłl is Ă©rezzĂŒk magunkat a bƑrĂŒnkben. EnnĂ©l sokkal bonyolultabb programban nem tudok hinni. Mindenesetre szabadon kĂ­sĂ©rletezhetĂŒnk, hiszen csak az Ă©letĂŒnkrƑl van szĂł. Azt hiszem, rengeteg mĂłdja van annak, hogy egy szĂŒlƑ alkalmatlannĂĄ tegye a gyerekĂ©t az Ă©letre. Az egyik legpokolibb az, ha nem nĂ©zĂŒnk szembe az adottsĂĄgainkkal Ă©s a tĂ©nyekkel. IllĂșziĂłba ringatni egy gyereket csak azĂ©rt, mert mi magunk nem vagyunk kĂ©pesek elviselni a bizonyossĂĄg terhĂ©t, jelentƑs bƱn."

Nagyon Ă©rzĂ©keny tĂ©ma, s ugyanakkor , ma, amikor ĂĄtĂ©ljĂŒk az egĂ©szsĂ©gĂŒgy, oktatĂĄs, Ă©s a szociĂĄlis ĂĄgazat vĂĄlsĂĄgĂĄt, lĂĄtjuk mĂ©g nehezebb a helyzet , mint ahogy arrĂłl SĂĄndor Erzsi irt. A könyv többĂŒnknek elgondolkodtatĂł Ă©lmĂ©ny a szĂŒlƑi lĂ©trƑl, hogyan kĂ©szĂ­thetjĂŒk fel gyerekeinket teljes felelƑssĂ©ggel az önĂĄllĂł Ă©letre.




357 megtekintés
bottom of page