top of page

Mit tudunk eddig az Omikron variánsról?


Az alábbiakat egészségügyi szervezetek (WHO, ECDC, UKHSA)*, klinikai információkat orvosoknak megosztó internetes szaklap (Medscape) honlapokon jelenleg elérhető információk alapján állítottuk össze.


*: Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége (UKHSA)


A Covid-19 vírus Omikron variánsa jelenleg közel 130 országban megtalálható.

Az Omikron fertőzés terjedése igen gyors, a fertőzöttek száma 1,5-3 nap alatt megduplázódik.

A vírus nagy számú mutációt tartalmaz, a mutációk egy része okozhatja a vírus terjedésének gyorsulását és a sejtekhez történő kötődésének megkönnyítését.

Bár a COVID-19 esetek száma világszerte megugrott, a kórházi kezelések száma csak kis mértékben emelkedett. A sürgősségi ellátásba kerülés vagy a kórházba kerülés kockázata Omikron esetén megközelítőleg fele a Delta esetében tapasztalt kockázatnak.

Úgy tűnik, hogy az Omikron variáns kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a korábbi variánsok. A korábbi variánsok gyakran okoztak tüdőhegesedést és súlyos légzési problémákat, az Omikron variáns kevésbé károsítja a tüdőt, a fertőzés elsősorban a felső légutakra hat, beleértve az orrot, a torkot és a légcsövet.

A tapasztaltak alapján úgy látszik, hogy az Omikron túllép az ellenanyagokon, az eddigi vakcinák hatékonysága alacsonyabb az Omikronnal szemben, mint pl. a Deltával szemben. Ennek ellenére egyre több bizonyíték van arra, hogy a COVID-19 elleni oltások még mindig nyújtanak bizonyos védelmet. Pl. angol vizsgálati adatok azt mutatták, hogy két adag vakcina becslések szerint 68%-kal, három adag vakcina 81%-al csökkenti a kórházba kerülés kockázatát a be nem oltottakhoz képest. Az emlékeztető dózis (3. oltás) továbbra is magas szintű védelmet nyújt a súlyos betegségek ellen, még a legsebezhetőbb idősebb korcsoportok számára is. A legfrissebb adatok alapján a vakcinák hatékonysága a harmadik oltás után eltelt idő függvényében gyorsabban gyengül (15-25%-kal alacsonyabb az emlékeztető adag utáni 10 hét után), ami további ismétlő oltások szükségességét vetíti előre.

A további bizonyítékok rendelkezésre bocsátására várva a következő hónapokban sürgős és határozott fellépésre van szükség a fertőzés visszaszorítása, az egészségügyi rendszerekre nehezedő terhek kezelhető tartása és a legsebezhetőbbek védelme érdekében. A fentiek alapján a vakcinázást továbbra is kulcsfontosságúnak tartják a védekezésben, az ismétlő, harmadik oltás felvételét, valamint a megelőző intézkedések (a nagy létszámú összejövetelek elkerülése, a háztartások közötti keveredés csökkentése, a szájmaszk kiterjedt használata, a legalább 1 méteres távolságtartás, a gyakori kézmosás, fertőtlenítés és szellőztetés) fegyelmezett betartását javasolják.

Dr. Nagy Edit


Címlap fotó: unsplash, CDC

12 megtekintés
bottom of page