top of page

Szabadtéri, ingyenes kiállítás a Várkert Bazárban


Mesteri részletek címmel új, izgalmas installáció költözött a Gloriettnél lévő rámpára. A szeptemberig látogatható ingyenes szabadtéri kiállítás a Budavári Palotában újjászülető Szent István-terem egykori alkotóit és újraalkotóit állítja középpontba.


Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza, és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor elsőrangú művészei és iparosai vettek részt.

A csodálatos helyiség a második világháborúban teljesen megsemmisült, most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra. A terem kialakításában a finom, aprólékos, bensőséges részleteké volt a főszerep. Az ötvös-, fém- és famunkákat művészi gonddal végző iparosok mellett Strobl Alajos szobrász és Zsolnay Vilmos keramikusművész alkotásai, valamint Roskovics Ignác festő pirogránit királyalakjai díszítik a páratlan szépségű belsőt.

A Budavári Palota rekonstrukciója során helyreállított déli összekötő szárnyban augusztus 20-ától az első napokban ingyenesen csodálhatják meg az érdeklődők az újjászületett Szent István-termet.


További érdekességekért a Budavári Palotanegyedről keresd online vagy a könyvesboltokban a Mestermű születik – 45 izgalmas történet a budai Várból című könyvet!

A kötet írója, Sal Endre író-újságíró 45 különleges sorsot tár az olvasó elé: korabeli lapok cikkeinek segítségével, anekdoták felhasználásával megrajzolt portrékon keresztül mutatja be a Budavári Palotanegyed történetét.

14 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Budapest Másképp, 2024

Kedves Klubvezetők! Következő sétánk mottója: "Egy régi mániám..." Téma: A Stefánia út és környékének látnivalói Folytatjuk a Stefánia út felfedezését: Most a páros oldalát fogjuk bejárni, elkalandozv

bottom of page